Svijet
0

SAD i Indija izrazili nadu u skoro postizanje nuklearnog sporazuma

FENA
Indijski premijer Manmohan Singh i američki predsjednik George Bush razgovorali su o slijedećim koracima koje treba preduzeti kako bi se proveo indijsko-američki civilni nuklearni sporazum, objavio je u petak dnevnik "Hindu" iz New Delhija.

Predsjednik Bush je tokom telefonskog razgovora u četvrtak uvečer izrazio nadu da će nuklearni sporazum uskoro ući u finalnu fazu, saznao je "Hindu" od zvaničnih izvora.

Međutim, kako prenosi DPA, ured premijera Singha nije izdao saopćenje o ovim razgovorima.

"Dva lidera su izrazila želju da američko-indijski civilni nuklearni sporazum krene naprijed što je brže moguće", izjavio je portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Gordon Johndroe, prenijela je TV mreža CNN-IBN.

Johndroe je kazao kako je Bush rekao Singhu da želi da ojača strateške veze između dvije zemlje.

Indijski parlament je podržao nuklearni sporazum u utorak kada se Singova vlada suočila s glasanjem o povjerenju pošto su njeni komunistički partneri povukli parlamentarnu podršku u znak protesta protiv nuklearnog pakta sa Sjedinjenim Državama.

Sporazum bi omogućio SAD-u da izvoze nuklearni materijal i tehnologiju u Indiju čime bi bila okončana više od 30 godina duga zabrana koju je nametnuo Washington zbog indijskog nuklearnog programa. Zauzvrat bi Indija otvorila svoje civilne reaktore međunarodnim inspektorima.

Indija se također nada da će ovaj sporazum otvoriti put široj međunarodnoj nuklearnoj saradnji, čime bi bile okončane godine izolacije te zemlje koje su uslijedile poslije njenih nuklearnih proba 1974. i 1998. godine i odbijanja New Delhija da potpiše Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja.

Indija i SAD se nadaju da će obezbjediti sve neophodne preduslove u augustu kako bi sporazum mogao doći pred kongres u Washintonu početkom septembra na ratifikaciju.

Bushova administracija želi da zaključi sporazum prije američkih predsjedničkih izbora u novembru.