Saopćenje State Departmenta
0

SAD i Francuska sarađuju s ciljem "jačanja" misije u Afganistanu

FENA
Sjedinjene Američke Države i Francuska su se dogovorili da rade zajedno na tome da osiguraju "nastavak jake i učinkovite" misije u Afganistanu, saopćeno je iz State Departmenta.

Saopćenje je izdato nakon što je američka državna sekretarka Hillary Clinton telefonski razgovarala s francuskim ministrom vanjskih poslova Alainom Juppeom, nakon što je afganistanski vojnik otvorio vatru na francuske vojnike ubivši četvoricu i ranivši 15 ostalih.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da će Pariz razmotriti ubrzanje povlačenja vojnika iz Afganistana zbog posljednjeg incidenta.

Francuski ministar odbrane rekao je da je napad bio djelo talibanske infiltracije u redove afganistanke vojske, javio je AFP.

Clinton je "izrazila veliko žaljenje uime američkog naroda za pogibije četiri francuska vojnika u Afganistanu ove sedmice", saopćeno je iz State Departmenta.

Ona i Juppe su se "dogovorili da će SAD i Francuska sarađivati s partnerima ISAF-a i afganistanskom vladom kako bi se osigurao nastavak jake i učinkovite misije."

Sarkozy je obustavio francusku vojnu obuku i zajedničke borbene operacije s afganistanskim trupama zbog pucnjave, a 21-godišnji Afganistanac, koji je identifikovan kao Abdul Mensur, uhapšen je nakon incidenta.

Incident koji se dogodio u petak je drugi put u mjesec dana da se vrši pucnjava na francuske trupe od afganistanskih vojnika.

Broj poginulih francuskih vojnika od početka misije 2001. godine u Afganistanu je 82.

Francuska je jedna od najvećih pridonositelja snagama NATO-a koje se bore protiv talibana, koji su vladali Afganistanom od 1996. godine do 2001. kada ih je SAD zbacio s vlasti.

Clinton i Juppe su također razgovarali o pogoršanoj situaciji u Siriji uoči predstojećeg sastanka Arapske lige.