Svijet
0

SAD i EU upozoravaju Tursku vojsku da se "ne miješa"

FENA
Dnevnik San Diego Union-Tribune piše u četvrtak o upozorenju koje su Sjedinjene Države i Evropska unija uputile turskoj vojsci da se "ne miješa u političku krizu".

Suprotstavljeni akteri krize u Turskoj su vladajuća umjereno islamistička stranka premijera Recepa Tayyipa Erdogana i – kako piše kalifornijski list - "svjetovni establišment" koji se pribojava da se zemlja pod Erdoganovim vodstvom polako islamizira.

Opozicija u turskom parlamentu bojkotirala je izbor predsjednika, za kojeg je bio izabran jedan Erdoganov saveznik. Vrhovni sud Turske poništio je glasanje zbog nedostatka kvoruma.

Vojska i sudstvo u Turskoj smatraju se glavnim stožerima svjetovne elite. Vojska je u prošlosti više puta otvoreno intervenirala u političkom životu zemlje.

Američka državna tajnica pridružila se Evropskoj uniji, upozorivši vojsku da "Washington podržava tursku demokratiju, ustavno uređenje, što znači da se rezultati izbora moraju poštivati", piše dnevnik San Diego Union-Tribune.

Agencije su prenijele da će se prijevremeni parlamentarni izbori u Turskoj održati 22. jula, mjesec dana kasnije od datuma koji je predložila vladajuća stranka Pravde i razvoja (AK) kako bi se pokušala okončati politička kriza koja potresa zemlju, izvijestila je turska parlamentarno ustavna komisija.

Odluku komisije još mora potvrditi parlament, što je formalnost s obzirom da su sve stranke zastupljene u njemu.

Odluku o datumu održavanja izbora donijela je državna izborna komisija, odgovorna za njihovu organizaciju. Iako je vladajuća stranka predlagala izbore 24. juna, komisija je rekla da je 22. juli najraniji mogući datum za tehničku pripremu izbora.