{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD i EU predlažu niz samita o izazovima globalnog gospodarstva

F
19.10.2008. u 09:49
0
0
SAD i EU predlažu niz samita o izazovima globalnog gospodarstva
0
SAD i EU predlažu niz samita o izazovima globalnog gospodarstva
Foto: Reuters
Sjedinjene Države i Evropska unija predložit će svjetskim čelnicima održavanje niza samita posvećenih izazovima pred kojima se nalazi svjetsko gospodarstvo, od kojih bi se prvi trebao održati u SAD-u nakom izbora 4. novembra, objavljeno ja nakon sastanka SAD-a i EU-a u Camp Davidu kraj Washingtona.
Američki predsjednik George W. Bush, francuski predsjednik Nicholas Sarkozy, čija zemlja predsjedava EU-om te predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u subotu su "imali vrlo pozitivno raspravu o nastavku koordinacije koraka potrebnih da se riješi kriza u današnjoj globalnoj ekonomiji", saopćila je Bijele kuća nakon njihovog sastanka u Camp Davidu.

Bush, Sarkozy i Barroso su se saglasili da će iduće sedmice svjetske čelnike upoznati sa idejom o započinjanju serije samita posvećenih izazovima s kojima se susreće globalno gospodarstvo.

Prema saopćenju, prvi samit trebao bi biti održan u SAD ubrzo nakon izbora, kako bi se razmotrio napredak ostvaren u rješavanju sadašnje krize i tražio načelni sporazum o reformama potrebnim da se izbjegne ponavljanje krize i osigura globalni prosperitet u budućnosti".

Kasniji samiti bili bi usredotočeni na provedbu sporazuma o konkretnim koracima koje će se poduzeti da bi se ispunila ta načela, dodaje u saopćenju Bijela kuća.

Američki predsjednik ranije je izjavio da će na prvom samitu u SAD-u biti zastupljene i razvijene i zemlje u razvoju, kako bi svi zajedno radili na jačanju i modernizaciji nacionalnih finansijskih sektora i osigurali da se kriza ne ponovi.

Također je naglasio kako je "nužno da se kod uvođenja regulatornih i institucionalnih promjena, očuvaju temelji demokratskog kapitalizma, predanost slobodnom tržištu, slobodnom poduzetništvu i slobodnoj trgovini".

Francuski predsjednik Sarkozy je kazao kako "je riječ o svjetskoj krizi za koju treba naći svjetsko rješenje".

Svaka regija u svijetu, počevši od SAD-a i EU-a te Azije, nastoji naći odgovor na krizu, no "odgovor će biti djelotvorniji ako ga nađemo zajedno, ako govorimo istim jezikom i zajedno gradimo kapitalizam budućnosti", rekao je Sarkozy.

"Međunarodni finansijski sistem, njegova temeljna načela i propisi te njegovi institucije trebaju reforme. Potreban nam je globalni finansijski red", kazao je Jose Manuel Barroso. EU i SAD, po njegovim riječima, moraju zajednički pokazati put prema međunarodnom odgovoru na finansijsku krizu i doprinijeti globalnome gospodarskom rastu.

Sarkozy i Barroso u subotu su posjetili Camp David, prenosi Hina, kako bi se sastali s Bushom, na povratku sa samita EU-Kanada i samita Frankofonije u Quebec Cityu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: