Svijet
0

SAD i EU odbacuju ruski prijedlog o nastavku pregovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države i članice Evropske unije odbacile su u srijedu rusku inicijativu da se usvoji predsjedničko saopćenje u Vijeću sigurnosti UN-a kojim bi Srbija i kosovski Albanci bili ohrabreni da nastave pregovore o budućem statusu Kosova, izjavio je američki ambasador u UN Zalmay Khalilzad.

"Mislimo da je mogućnost za pregovore o konačnom statusu iscrpljena te nema osnove za predsjedničko saopćenje", rekao je Khalilzad novinarima u New Yorku poslije još jednih u seriji konsultacija o daljim koracima u procesu rješavanja statusa Kosova, koje prethode sjednici Vijeća sigurnosti sazvanoj za 19. decembar.

"Sada je vrijeme da Vijeće sigurnosti donese odluku, inače će taj proces biti izmješten van okvira UN-a", rekao je Khalilzad, procjenjujući da su šanse za dogovor velikih sila u okviru Vijeća minimalne s obzirom na to da je Rusija već jednom odbacila zapadni prijedlog nadgledane nezavisnosti Kosova prema planu koji je načinio bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari.

Khalilzad je također istakao da je ruski prijedlog za nastavak pregovore suštinski besmislen budući da je "trojka" posrednika Kontakt-grupe, tokom 120 dana pregovora Beograda i Prištine, iscrpila sve mogućnosti za postizanje sporazuma na taj način, javio je Tanjug.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin saopćio je da je ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a predao elemente prijedloga predsjedničkog saopćenja kojim se Srbija i kosovski Albanci ohrabruju da nastave pregovore.

Za usvajanje takvog dokumenta potreban je pristanak svih 15 članica Vijeća sigurnosti.