Svijet
0

SAD i EU čvrsti u odbijanju kontakata s Hamasom

FENA
Sjedinjene Države i Evropska unija u četvrtak su ostale čvrsto pri odbijanju da kontaktiraju s militantnim palestinskim pokretom Hamas dok se bivši britanski premijer Tony Blair pripremao da započne svoj novi posao kao bliskoistočni mirovni posrednik.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice i portugalski ministar vbanjskih poslova Luis Amado, čija zemlja drži rotirajuću poziciju poredsjedavajućeg EU, odbili su svaki kontakt s Hamasom, čak i pored toga što su se neki zapitali da li bi takav stav mogao ugroziti Blairovu saradnju s Palestincima.

"Mislim da Hamas zna šta može očekivati od međunarodnog poštovanja", izjavila je Rice na konferenciji za novinare u Lisabonu s Amadom kratko prije nego što bi međunarodni diplomatski Kvartet trebao održati svoj prvi susret na visokom nivou s Blairom, javio je AP.

Ona je izjavila kako ni Kvartet - Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija - niti Washington neće kontaktirati s Hamasom dok ne prizna izraelsko pravo na postojanje i odrekne se terorizma, odbacujući njegovo učešče na predstojećem bliskoistočnom mirovnom samitu koji je sazvao predsjednik Bush.

Govoreći u ime EU, Amado se složio s tim stavom.

"Trenutno ne vidim nikakvih uvjeta za angažman u novim vezama s Hamasom bez nove pozicije koju zauzme", kazao je.

Rice je izjavila kako se očekuje da će Kvartet podržati Bushov plan za međunarodnim samitom, dodajući kako će također pokušati pridobiti podršku među arapskim državama kada posjeti Bliski istok s ministrom odbrane Robertom Gatesom krajem mjeseca.

Razgovori u Portugalu okupili su Rice, generalnog seretara UN-a Ban Ki-moona, vanjskopiltičkog šefa EU Javiera Solanu i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.