Svijet
0

SAD i EU će proučiti prijedloge Irana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrazile su spremnost da prouče paket prijedloga koje je Iran pod pojačanim pritiskom Zapada u vezi sa svojim nuklearnim programom u srijedu predao predstavnicima zapadnih sila u Teheranu.

"Nadamo se da je ono što je sadržano u tome prijedlogu ozbiljan, suštinski i konstruktivan odgovor na prijedlog P5+1", saopćila je američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Susan Rice i dodala da će SAD prijedlog Teherana "pažljivo proučiti".

Prijedlog "P5+1" odnosi se na prijedlog pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije, SAD-a) i Njemačke, koji predviđa da Teheran prihvati paket ekonomskih i političkih povlastica u zamjenu za obustavljanje procesa obogaćivanja urana.

Jedan američki dužnosnik, koji je insistirao da ne bude imenovan, rekao je agenciji Reuters u srijedu kako predstavnici tih država treba u toku večeri da održe telefonsku sjednicu na kojoj će razmatrati iranski prijedlog.

Glasnogovornica visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javijera Solane potvrdila je da je EU u srijedu primila iranski prijedlog i da se on nalazi u fazi proučavanja.

Zapad optužuje Iran da pokušava proizvesti atomsku bombu, što Teheran opovrgava, tvrdeći da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo proizvodnji struje.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je Iranu u posljednje tri godine tri kruga sankcija, čija su meta iranske kompanije i pojedinci koji su povezani sa spornim nuklearnim programom.