{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD i Češka potpisale sporazum za istorijskim stolom

F
10.7.2008. u 22:55
0
0
SAD i Češka potpisale sporazum za istorijskim stolom
0
SAD i Češka potpisale sporazum za istorijskim stolom
Foto: AFP
Najviše diplomate SAD-a i Češke, Condoleezza Rice i Karel Švarcenberg, potpisali su Sporazum o postavljanju dijela američkog antiraketnog sistema u Češkoj za stolom na kome je prije 40 godina potpisan Pakt o sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke, javili su češki mediji.
"Nije u mojoj nadležnosti da znam koji namještaj je tada korišćen. Sto nije kriv", rekao je Švarcenberg, kako je u četvrtak prenio list "Mlada fronta dnes".

Rice i Švarcenberg očigledno nisu znali da je sto za kojim su potpisali sporazum bio "svjedok" ranijeg pakta koji je pozdravio dolazak stranih trupa na češku teritoriju.

"Mlada fronta dnes" podsjeća da su sovjetski i čehoslovački premijeri Aleksej Kosigin i Oldrih Černik za tim istim stolom potpisali prije 40 godina sporazum koji odobrava okupaciju tadašnje Čehoslovačke. Trupe Varšavskog pakta su izvršile invaziju Čehoslovačke u augustu 1968. godine kako bi ugušile Praško proljeće, pokret za reformu komunističkog režima, podsjetila je agencija DPA.

Sovjetska okupacija, koja se sada smatra traumatskim periodom u istoriji Češke i Slovačke, trajala je više od dvije decenije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: