Svijet
0

SAD i Češka blizu sporazuma o proturaketnoj odbrani

FENA
Sjedinjene Američke Države i Češka došli su "nadomak" sporazuma o postavljanju radara za američki sistem proturaketne odbrane, objavili su u srijedu američki predsjednik George W. Bush i češki premijer Mirek Topolanek nakon sastanka u Bijeloj kući.

"Ostale su samo tri riječi koje treba riješiti", rekao je Topolanek, objasnivši kasnije da se radi o nekim tehničkim odredbama vezanim za zaštitu okoliša.

"Nekada je jedna riječ jako važna, a ponekad i cijeli sporazum može pasti zbog jedne riječi, ali to ovdje nije slučaj. To su samo manji detalji. Siguran sam da ćemo to ubrzo finalizirati", dodao je Topolanek.

Predsjednik Bush potvrdio je da su dvije strane došle nadomak sporazumu. "Blizu smo. Tri riječi su blizu. Počeli smo s praznom stranicom, i sada su nam ostale tri riječi", rekao je Bush, ističući kako "postoji volja da se to učini, u interesu obostrane sigurnosti i mira".

Američki predsjednik je izrazio razumijevanje za to da češka vlada želi znati što za nju znači stacioniranje radara, "ko će dolaziti u njihovu zemlju, pod kojim uvjetima, kako će se ti ljudi ponašati" i slično.

Bush je naglasio kako je češki premijer rekao da će njegova vlada odlučivati o prisutnosti vezanoj za radarski sistem. Izrazio je razumijevanje za češko protivljenje ruskim promatračima, koji bi trebali biti dio mjera za izgradnje povjerenja prema zabrinutosti Moskve.

"Želimo li da Rusi mogu ublažiti svoje strahove i znati šta se događa? Naravno da želimo. Ali, on mi je jasno dao do znanja da će Češka Republika odlučivati o tome ko će doći u njihovu zemlju. I ja to poštujem", rekao je Bush, prema transkriptu iz Bijele kuće.

Govoreći u utorak na tribini Fondacije Heritage u Washingtonu, Topolanek je odbacio kritike Moskve zbog postavljanja američkoga proturaketnog sistema u Češkoj i Poljskoj, posežući za civilizacijskim argumentima.

"To nije pitanje radarskih instalacija... to se prije svega tiče izražavanja slobodne volje da se branimo. Naša civilizacija će završiti ako nema volje da se branimo", rekao je Topolanek.

U češkom parlamentu postoji znatno protivljenje planu za postavljanje američkih radara, a nedavna anketa je pokazala da se 70 posto građana protivi tome.

Početkom ovoga mjeseca Sjedinjene Države su s Poljskom postigle načelan sporazum o postavljaju projektila presretača, kao dijela sistema odbrane od raketa.

Bush i Topolanek, prenosi Hina, također su pozdravili bilateralni sporazum SAD-a i Češke, potpisan u utorak, koji treba omogućiti češkim građanima putovanje u SAD bez viza, u drugoj polovici ove godine.