Svijet
1

SAD i Afganistan dogovorili sporazum o partnerstvu

FENA
Nakon više mjeseci pregovora Sjedinjene Države i Afganistan u nedjelju su dovršili nacrt sporazuma o strateškom partnerstvu koji jamči američku potporu Kabulu 10 godina nakon povlačenja stranih vojnika krajem 2014. godine, izvijestio je u nedjelju New York Times u online izdanju.

Ambasador SAD-a Ryan Crocker i afganistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Rangin Spanta dogovorili su nacrt koji će sada biti poslan predsjedniku Hamidu Karzaiju i afganistanskom parlamentu na razmatranje i odobrenje prije no što će ga potpisati predsjednici dvije zemlje, po američkim i afganistanskim dužnosnicima.

"Vjerujemo da imamo konačni tekst koji će biti predstavljen predsjedniku i parlamentu za konačno razmatranje i odobrenje prije potpisa dvojice predsjednika", rekao je afganistanski dužnosnik pod uvjetom da ostane neimnovan jer nije ovlašten za izjave medijima.

"On pokriva širok raspon postojećeg, širokog, sveobuhvatnog partnerstva između dvije zemlje u namjeri njegovog održavanja barem još jedno desetljeće nakon tranzicije 2014. godine", rekao je dužnosnik.

Dokument više ocrtava buduće odnose dvije zemlje nego što tačno određuje iznose programa potpore, no dužnosnici obje zemlje su rekli kako se nadaju da će poslati signal pobunjenicima i drugim destablizirajućim snagama da SAD neće Afganistan prepustiti samome sebi, kao što je učinio 1990-ih godina nakon što su iz njega istjerani Sovjeti već da će nastaviti podupirati tu zemlju na mnogo područja.

Pregovori o dokumentu su započeli prije devet mjeseci ali su se produžili zbog osjetljivih pitanja noćnih akcija američkih vojnika i američkog vođenja zatvorskih jedinica. Pregovarači su se na kraaju dogovorili napraviti dva odvojena sporazuma o tim pitanjima i potpisali memorandum o razumijevanju glede prijenosa operacija privođenja i pritvaranja afganistanskoj vladi u martu, a u aprilu su potpisali memorandum kojim se konačne ovlasti za provođenje noćnih akcija prepuštaju afganistanskim snagama.

Nakon što su ta dva pitanja riješena dogovor o strateškom partnertsvu brzo je postignut, piše New York Times.