Svijet
0

SAD: Greenspan u memoarima kritizira Busha i njegovu stranku

FENA
Alan Greenspan, Foto: Reuters
Alan Greenspan, Foto: Reuters
Bivši predsjednik američke centralne banke (Fed) Alan Greenspan otvoreno kritizira predsjednika Georgea W. Busha i republikansku stranku u svojim memoarima koji će se pojaviti u ponedjeljak, objavio je Wall Street Journal na internetu u petak navečer.

Bush i republikanska stranka "zaslužuju da propadnu", ocijenio je bivši direktor najmoćnije financijske institucije na planeti govoreći o ekonomskoj politici zemlje, a posebno o nedostatku discipline u domenu financijske i budžetske politike.

U svojim memoarima "The Age of Turbulences" ("Doba nemira") koja će se u ponedjeljak pojaviti u knjižarama u SAD-u, Greenspan priča kako je savjetovao Bijelu kuću o fiskalnoj politici, u vrijeme kada su republikanci kontrolirali Kogres i ocjenjuje da su odluke koje je tada donosio predsjednik Bush "bile velika greška".

Od početka svog mandata, Bush je pristupio velikim smanjivanjima poreza, što su njegovi protivnici osudili kao poklon bogatima, a njegova administracija tvdila da je na taj način izbjegnuta recesija poslije 11. septembra.

Greenspan je i dalje pristalica smanjivanja poreza koje bi pratilo jednako smanjivanje troškova.

Kako nije bilo stvarne discipline u odnosu na troškove, budžetski savezni deficit je dosegao svoj vrhunac umjesto da se smanjuje.

"The Age of Turbulences" je djelo sastavljeno djelimično od Greenspanovih memoara, ali i od njegove vizije za budućnost.

Izdavač Penguin je isplatio avans od više od osam miliona dolara Greenspanu za njegovu knjigu, piše Wall Stret Journal.