Associated Press
0

SAD grade tajnu vazdušnu bazu u Perzijskom zaljevu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pripremajući se za rasplet situacije u Jemenu, Sjedinjene Američke Države grade tajnu vazdušnu bazu Centralne obaveštajne agencije (CIA) u regionu Perzijskog zaljeva, odakle bi ciljale teroriste iz redova Al-Qaide, javio je AP.

SAD su se na taj potez odlučile pripremajući se za, kako je navela američka agencija, "scenario najgore vrste", prema kojem bi antiameričke struje preuzele vlast u Jemenu i protjerale američke snage iz te zemlje.

Bijela kuća je već povećala broj obavještajaca CIA-e u Jemenu, predviđajući tu mogućnost i ubrzala plan za izgradnju baze, s prvobitnog roka od dvije godine na rok od osam mjeseci, naveo je AP.

SAD sada provode kampanju u Jemenu pomoću protivterorističke jedinice, Zajedničke komande za specijalne operacije, a obavještajnu podršku im pruža CIA-e.

Zajednička komanda za specijalne operacije dobila je odobrenje vlade Ali Abdulaha Saleha da od 2009. godine provodi ograničene vojne udare u Jemenu.

Zvanični Washingtona nije potvrdio da je donesena odluka o izgradnji baze CIA-e u regionu, niti da su aktivnosti CIA-e u Jemenu proširene.