Svijet
0

SAD: Dvije Amerikanke otrovane talijem van životne opasnosti

FENA
U Cedars-Sinai medicinski centar u Los Angelesu primljene su dvije Amerikanke ruskog porijekla koje su se tokom posjete Rusiji otrovale talijem. Srećom u manjim količinama pa njihovi životi nisu u opasnosti.

"Marina Kobalevski i njezina kćer u stabilnom su stanju i nisu u životnoj opasnosti, no još će neko vrijeme ostati u bolnici," saopćili su iz Cedars-Sinai centra, javile su u subotu agencije.

Američke vlasti odmah su otvorile istragu, a o slučaju trovanja talijem obaviještena je i Moskva. Za sada je nepoznato gdje su se i na koji način žene, koje nemaju nikakve veze s američkim i ruskim vlastima, niti su politički i poslovno vezane uz Rusiju, otrovale.

Početkom ove godine jedna je 17-godišnja Japanka talijem otrovala svoju majku, a postoje glasine da su južnoafrički agenti tim metalom planirali otrovati Nelsona Mandelu dok je bio u zatvoru na Robben Islandu. Sumnjalo se da je Aleksandar Litvinenko, bivši agent moskovskih tajnih službi KGB-a i FSB-a, otrovan talijem. Kasnije se utvrdilo da je ipak otrovan polonijem.

Rani simptomi trovanja često nisu prepoznati jer su nalik drugim viroznim bolestima poput gripe. U roku od tri dana nakon trovanja počinju glavobolje, problemi s mišićima, grčevi, a može doći i do psihoza i kome.

Talij se u svakodnevnom životu koristi u medicinskim spravama, elektroničkim komponentama, optičkim lećama, lažnom nakitu, a jedan od primjera gdje se koristi je i vatromet, i to zelene boje.

Talij je visokootrovni teški metal, koji se do 70-ih godina prošlog stoljeća često koristio u otrovima za štakore i insekticidima, nakon čega je njegova prodaja stavljena pod državnu kontrolu upravo zbog visoke toksičnosti. Talijeve soli su bez boje, okusa i mirisa te topive u vodi. Ako uđe u organizam, talij napada živčani sustav i unutarnje organe.