Svijet
0

SAD do kraja sedmice predstavlja prijedlog rezolucije o Kosovu

FENA
Sjedinjene Države namjeravaju da do kraja sedmice i zvanično upute u proceduru Vijeća sigurnosti svoj nacrt rezolucije o Kosovu, čime se otvaraju vrata ozbiljnim pregovorima o sadržaju tog dokumenta oko kojeg već postoje ozbiljna neslaganja na liniji Washington - Moskva.

Predstavljanje nacrta nove kosovske rezolucije, koju su SAD i Evropska unija pripremili prije desetak dana, dolazi nakon nekoliko krugova neformalnih konsultacija predstavnika država članica Vijeća sigurnosti UN-a, kao i niza bilateralnih susreta, poput posjete državne tajnice SAD Condoleezze Rice Moskvi, tokom kojih nisu približeni, inače sasvim suprotni, ruski i američki stavovi o načinu rješavanja kosovskog pitanja, saznao je Tanjug u UN-u.

SAD i države članice EU su prije desetak dana načinili nacrt rezolucije o Kosovu, u kojoj se nezavisnost te pokrajine nigdje eksplicitno ne navodi, ali se predlaže poništavanje svih prethodnih rezolucija Vijeća sigurnosti o tom pitanju, čime se otvaraju vrata provođenju Ahtisaarijevog plana, odnosno međunarodno nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

Tokom dosadašnjih neformalnih konsultacija o američkom nacrtu nije zabilježen značajniji napredak, što je objašnjeno činjenicom da ambasadori nekoliko država još nisu dobili instrukcije svojih zemalja, kao i činjenicom da nestalne članice Vijeća sigurnosti čekaju ishod razgovora nosilaca oprečnih ideja o rješavanju kosovskog pitanja - SAD i Rusije.

Vijeće sigurnosti bi moglo početi konsultacije na ambasadorskom nivou tek nakon zvaničnog uvrštavanja američkog prijedloga rezolucije u program tog tijela svjetske organizacije. Za sada, međutim, ostaje nejasno kako će dalje teći ti razgovori s obzirom na očigledna neslaganja: Washington se zalaže za brzo prihvatanje Ahtisaarijevog plana, dok Moskva smatra da je pregovore Srba i kosovskih Albanaca potrebno nastaviti sve do pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja.

SAD su, predlažući nacrt nove rezolucije prije desetak dana, izrazile nadu da će ona u Vijeću sigurnosti biti usvojena do kraja maja, što se, u međuvremenu, pokazalo kao pretjerano optimistički, te su želje Washingtona "pomjerene" za "prve sedmice juna".

Zapadni diplomati u UN-u nadaju se da bi na samitu G8, koji se održava od 5. do 8. juna, predsjednik George Bush i državna tajnica Condoleezze Rice mogli uvjeriti Vladimira Putina da promijeni stav u vezi statusa Kosova, ali i čitavog niza drugih otvorenih vanjskopolitičkih pitanja.

Ruski diplomati u UN-u, međutim, potvrdili su Tanjugu da Moskva ostaje na već poznatim stavovima o statusu Kosova.