Svijet
11

SAD: Dječak inspirisan IDIL-om uhapšen zbog želje da napadne papu Franju

Klix.ba
Petnaestogodišnji dječak iz Philadelphije je uhapšen zbog navodne prijetnje po sigurnost na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

"On je uhapšen pod sumnjom da je pripremao napad u SAD-u, a koji uključuje visokog stranog zvaničnika", stoji u zajedničkom saopćenju Federalnog biroa za istrage i Državne sigurnosti. ABC News je izvijestio da je dječak, koji je priveden u augustu, planirao napad na papu Franju.

"Mladić je inspirisan Islamskom državom (IDIL) planirao pripremu za izvršenje napada koji bi uključivao više napadača, više vatrenog oružja i veći broj eksplozija. Meta bi bila visoki strani zvaničnik za vrijeme velikog događaja", stoji u saopćenju.

Iako zvaničnik nije imenovan, ABC tvrdi da je riječ o papi Franji. Također, identitet dječaka nije objavljen, a vlasti ističu da konkretno planiranje događaja nije sprovedeno već da je riječ o apsiraciji ili otvorenom htijenju. Pored toga, postoje indicije da dječak ima probleme sa mentalnim zdravljem.

Prema riječima predstavnika FBI-ja i Državne sigurnosti SAD-a, on je sakupljao instrukcije za pravljenje eksploziva, a u svom je posjedu imao nekoliko komada vatrenog oružja.

Trenunto je optužen za pokušaj pomaganja terorističkoj organizaciji kroz materijalnu podršku. Papa svoj dolazak u SAD planira za sljedeću sedmicu.