{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Demokratski kandidat umro, ali vodi na izborima

F
6.11.2014. u 13:17
2
5
SAD: Demokratski kandidat umro, ali vodi na izborima
2
SAD: Demokratski kandidat umro, ali vodi na izborima
Foto: EPA
Demokratski zastupnik iz američke savezne države Washingtona na putu je da osvoji pobjedu i bude ponovno izabran u parlament te države, iako je umro još prošle sedmice, pokazuju rezultati.
Roger Freeman bio je zastupnik iz grada Federal Waya između Seattlea i Tacome, a osvojio je 53 posto glasova. Njegov republikanski izazivač Jack Dovey dobio je 46,9 posto.

Prošle je sedmice 48-godišnji Freeman umro od raka, ali to se dogodilo pošto su glasački listići poslani glasačima savezne države Washingtona u kojoj se glasa isključivo poštom.

Ovo se događa izuzetno rijetko, rekao je Brian Zylstra, glasnogovornik u uredu državnog sekretara. Ali protokoli su to predvidjeli.

Kad se u idućim sedmicama prebroje svi glasovi, a pobijedi li Freeman, demokratska će stranka zadržati njegovo mjesto, rekao je Zylstra. Demokrati će onda izabrati tri imena kao moguću zamjenu i okružna će vijeća glasanjem imenovati jednog od tih kandidata na mandat od godine dana, kažu izborna pravila. To će mjesto onda ponovno na izbore 2015. kako bi se dobila osoba koja će preostale dvije godine obnašati tu dužnost.

Pobijedi li republikanski kandidat, on će zauzeti svoje mjesto u predstavničkom domu u Olympiji, glavnom gradu Washingtona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: