Svijet
0

SAD: Demokrati podnijeli rezoluciju o ratu u Iraku

FENA
Demokratsko vodstvo Predstavničkog doma američkog Kongresa u ponedjeljak je zastupnicima dalo na uvid neobvezujuću rezoluciju u kojoj se kaže da Kongres "ne odobrava odluku predsjednika George W. Busha da uputi više od 20.000 dodatnih američkih vojnika u Irak".

U nacrtu rezolucije, o kojoj bi dom trebao glasati u petak, također se kaže da će "Kongres i američki narod nastaviti podržavati i štititi pripadnike američkih oružanih snaga koji služe ili su služili hrabro i časno u Iraku".

Početak rasprave o dokumentu zakazan je za utorak, a svakom od 435 zastupnika odobreno je pet minuta za raspravu. To će biti prva rasprava u Kongresu o ratu u Iraku otkako su demokrati osvojili kontrolu nad oba doma na izborima 7. novembra 2006.

Njihovo protivljenje ratu imalo je veliki utjecaj na izborne rezultate, navodi u izvještaju MSNBC News. Tekst rezolucije sačinjen je jednostavnim rječnikom uz naglašavanje potpore američkim postrojbama na terenu u Iraku, kako bi se dobilo što više republikanskih glasova i osigurala veća politička težina dokumentu koji nije obvezujući za predsjednika Georgea W. Busha, prenosi Hina.

Republikanski čelnici kazali su da očekuju da nekoliko desetaka prebjega iz njihovih redova, podrži rezoluciju kada ona dođe na glasanje.