Svijet
0

SAD: Demokrati donijeli još jedan zakon o povlačenju iz Iraka

FENA
Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je u srijedu navečer prijedlog zakona kojim se za rat u Iraku iz budžeta izdvaja 50 milijardi dolara, uz uvjet da predsjednik George W. Bush počne s povlačenjem jedinica iz Iraka u roku od 30 dana, a do decembra 2008. okonča borbe u toj zemlji.

Zakonski akt, prihvaćen s 218 glasova za i 208 protiv, uvelike je simboličan znak neslaganja s Bushovom politikom u Iraku, i mala je vjerojatnost da će biti usvojen u Senatu, tako da će biti zaustavljen i prije najavljenog predsjednikovog veta.

"Činjenica je da mi više ne možemo održavati sadašnji razmještaj snaga u Iraku. Ostajati tamo na način na koji smo sada više nije opcija", izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Bijela kuća je najavila da će Bush staviti veto na zakon, a republikanci u Kongresu da će podržati predsjednika.

"Ta glasanja, poput desetaka ranije propalih glasanja, stavljaju interese radikalnih interesnih skupina ispred potreba naše vojske i njezine misije. Ako prijedlog u tom obliku dođe pred predsjednika, on će staviti veto", navela je u priopćenju glasnogovornica Bijele kuće, Dana Perino, prenijela je Hina.

Prihvaćeni proračunski zakon s 50 milijardi dolara za rat, predstavlja tek četvrtinu od 196 milijardi dolara, koliko je Bush tražio za borbene operacije u fiskalnoj 2008. godini.