Svijet
0

SAD: Demokrat Tom Vilsack se povukao iz skupe predsjedničke utrke

FENA
Bivši guverner američke savezne države Iowe, Tom Vilsack objavio je u petak da se povlači iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke na izborima 2008., ističući kao razlog finansijske teškoće u kampanji koja je trajala nepuna četiri mjeseca.

Objavljujući svoje odustajanje, Vilsack (56) je kazao kako bi mu za nastavak kampanje trebala ogromna svota novca.

  • Realnost je, međutim, da je taj proces postao u velikoj mjeri vezan uz novac, puno novca. I jasno mi je da mi ne bi mogli nastaviti prikupljati novac u iznosima koji bi nam omogućili da nastavimo kampanju, ne samo u Iowi i New Hampshireu, već i u cijeloj zemlji, rekao je.

Vilsack, guverner Iowe u dva mandata, zahvalio je svojoj obitelji, prijateljima, sponzorima i osoblju kampanje na iskazanoj podršci.

Između 9. novembra i 31. decembra 2006. on je prikupio 1.17 miliona dolara za kampanju.

Vilsack je prvi službeno objavio kandidaturu za demokratsku nominaciju, a drugi je demokratski kandidat koji se povlači iz utrke nakon senatora Evana Bayha iz Indiane, koji je pekinuo kampanju nakon samo 10 dana, prenosi Hina.

I Vilsack i Bayh su u ispitivanjima predizbornog raspoloženje registriranih demokratskih glasača završavali na dnu popisa, s manje od pet posto glasova.

Glavni favorit za osvajanje demokratske nominacije je senatorica iz New Yorka Hillary Clinton, koja u istim anketama dobija oko 40 posto glasova, dok je na drugom mjestu jedini crnački senator Barack Obama s oko 20 posto glasova. Trećeplasirani je bivši senator John Edwards s 15 posto glasova.