Svijet
0

SAD danas obilježava dan sjećanja na vojnike pale za domovinu

FENA
Sjedinjene Države u ponedjeljak obilježavaju nacionalni blagdan Dan sjećanja, posvećen uspomeni na sve američke vojnike koji su pali služeći domovini, a po tradiciji, koja seže od završetka Građanskog rata 1865., na taj se dan posjećuju grobovi vojnika i ukrašavaju cvijećem i zastavama.

Predsjednik George W. Bush je povodom Dana sjećanja posjetio Nacionalno groblje Arlington, kraj Washingtona, gdje je položio vijenac na Grob neznanog junaka, a kasnije će govoriti na središnjem komemorativnom skupu.

Na paradi koja se povodom bladgana održava na Aveniji Constitution, duž Nacionalne promenade sa spomenicima američkim velikanima, sudjelovat će veterani iz II svjetskog rata, Korejskog i Vijetnamskog rata, Zaljevskog rata 1991. a najavljeni su i veterani iz I svjetskog rata, kojih je u SAD još devet preživjelih u dobi od 104 do 108 godina.

Ove se godine očekuje i rekordan broj sudionika najatraktivnijeg događaja za Dan sjećanja u Washingtonu - "Kotrljajuće grmljavine" - skupa hiljada veterana 'bikera', koji su na svojim Harley Davidsonima, Indianima i drugim zaglušujuće glasnim motociklima iz svih krajeva SAD-a stigli u Washington.

Na ovogodišnjoj 20., jubilarnoj "Kotrljajućoj grmljavini", sudjeluje rekordan broj veterana motociklista, većinom vijetnamskih veterana, čije je 15-člano izaslanstvo u Bijeloj kući u subotu primio predsjednik Bush.

Na kružnoj vožnji avenijama Constitution i Independence, koje obrubljuju Nacionalnu promenadu, veterani obučeni u kožne jakne i prsluke, okićeni odličjima, bedževima i značkama, s crnim kacigama i bandanama na glavi, zvukom svojim motora i sirena zabavljat će promatrače i pozdravljati govornike, koji od vlade obično traže veću brigu za veterane i njihove obitelji te pronalaženje nestalih iz Vijetnamskog i drugih ratova.

Mimo parada, vijenaca i govora, Dan sjećanja najbolnije se obilježava pred svježim rakama američkih vojnika palih u Iraku, kojih je od prošlog "Memorial Daya" gotovo hiljadu. Od Dana sjećanja 2006. do ove subote poginulo ih je 980, dok je u godinu prije toga broj poginulih bio 807, prenosi Hina.

Dio Amerikanaca poginulih u Iraku i Afganistanu, u prosjeku svaki deseti, pokopan je na Nacionalnom groblju Arlington, većina na polju br. 60 gdje se danas okupljaju rodbina i prijatelji.

Najrječitiji prilog o boli koja ostaje iza poginulih mladića u vojnim odorama, dao je u ponedjeljak The New York Times, fotografijom na naslovnici s polja 60 u Arlingtonu, na kojoj Mary McHugh leži, ruku sklopljenih na molitvu, kraj groba svog zaručnika, narednika Jamesa Regana, ubijenog u Iraku u februaru.

Dan sjećanja kalendarski pada na 30. maja, no ove se godine obilježava u ponedjeljak 28. maja, jer se u SAD većina blagdana, radi praktičnosti, poslovnih ušteda, ali i zarada od turističkih putovanja i shoppinga, pomiče na ponedjeljak, čime se osigurava osam produljenih vikenda godišnje.