Svijet
0

SAD: Četiri osobe uhapšene zbog špijuniranja za Kinu

FENA
Četiri osobe, među kojima je analitičar Pentagona i bivši inženjer Boeinga, uhapšene su u ponedjeljak u Sjedinjenim Državama, u dva odvojena slučaja špijuniranja za Kinu, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Gregg Willam Bergersen (51) iz Aleksandrije u Virdžiniji, analitičar za oružane sisteme Agencije za vojno-sigurnosnu saradnju (DSCA) pri ministarstvu odbrane, te Tai Shen Kuo (58) i Yu Xin Kang (33) iz New Orleansa, uhapšeni su pod optužbama za špijunažu zbog dostave Kini povjerljivih dokumenata i informacija američke vlade, rekao je pomoćnik ministra pravosuđa Kenneth Wainstein na konferenciji za novinare.

Prema optužnici, od januara 2006. do februara 2008. naturalizirani Amerikanac Kuo, poslovni čovjek iz New Orleansa, prikupljao je američke vojne informacije u ime vlade NR Kine. Izvor informacija, većinom vezanih za američke oružane sisteme prodane Tajvanu bio je Bergersen, koji je za to primao neutvrđene gotovinske isplate.

Trećeoptuženi Kang služio je kao veza između Kuoa i Kine.

Kuo i Kang mogu biti osuđeni na doživotni zatvor zbog odavanja vojnih informacija stranoj vladi, a Bergersen može dobiti do 10 godina zatvora za odavanje vojnih informacija neovlaštenoj osobi.

U drugom slučaju, u Los Angelesu je uhapšen bivši inženjer Boeinga Dongfan "Greg" Chung (72), pod optužbom za špijunažu, urotu i ometanje pravde, prenijele su agencije.

Prema nalazima jednogodišnje istrage FBI-ja, Chung je 18 godina za Kinu prikupljao podatke o američkoj avijaciji, uključujući i o programu Space Shuttle, transportnom avionu C-17 i raketi nosaču Delta IV, te o različitim vojnim i civilnim letjelicama.