Svijet
0

SAD će učestvovati u istrazi o stradanju civila u Afganistanu

FENA
Sjedinjene Američke Države su pristale da učestvuju u sprovođenju zajedničke istrage s afganistanskim vlastima i predstavnicima UN-a o okolnostima pod kojima je više od 90 civila ubijeno u nedavnom američkom vazdušnom napadu u Afganistanu.

Američki zvaničnici su donedavno tvrdili da je u zračnom napadu u provinciji Herat ubijeno najviše ekstremista, a da je "samo" pet afganistanskih civila u tom napadu izgubilo život.

Portparol misije UN-a u Afganistanu Den Macnorton je potvrdio da će biti sprovedena sveobuhvatna istraga o pogibiji civila.

Američka vojska u Afganistanu je ranije saopćila da je zračni napad 22. augusta u Heratu izveden nakon što je na njenu i patrolu koalicionih vojnika otvorena vatra.

Izvještaji o broju žrtava u tom napadu se i dalje razlikuju. Američka vojska tvrdi da je ubijeno 30 ekstremista, a pet uhapšeno, dok afganistanski zvaničnici navode da je na desetine civila ubijeno.

Stanovnici sela Azizabad, koje je bilo meta napada američkih aviona, su protestovali zbog stradanja civila, dok su porodice ubijenih odbile da prime pomoć afganistanskih vlasti.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je u posljednjim izjavama postao mnogo kritičniji prema izvođenju zračnih napada koalicionih snaga u njegovoj zemlji, naveo je BBC. Ukazao je da bi bijes mnogih Afganistanaca prema stranim trupama mogao uticati i na smanjivanje podrške njegovoj vladi.