Svijet
0

SAD će tražiti smrtne kazne za šestoricu optuženih za napade 11. septembra 2001.

FENA
Američki vojni tužitelji tražit će smrtne kazne na zajedničkom suđenju šestorici zatočenika iz baze u zaljevu Guantanamo, optuženima za sudjelovanje u uroti koja je dovela do terorističkih napada 11. septembra 2001., objavio je u ponedjeljak u Pentagonu brigadir Thomas Hartmann.

Brigadir Hartmann, pravni savjetnik sustava vojnih sudova, kazao je da će šestorica zatočenih, uključujući i navodnog glavnog pokretača 11. septembra Khalida Sheikha Mohammeda, biti optužena po 169 tačaka za "dugogodišnji, vrlo složen plan Al Qaide da napadne SAD".

Šestoricu se optužuje za ubistvo, urotu da se počini ubistvo, napad na civile, hotimično nanošenje teških tjelesnih ozljeda, terorizam i otmicu.

Tereti ih se da su pomagali u izvedbi napada 11. septembra 2001. u kojem je 19 otmičara otelo četiri zrakoplova, od kojih su dva udarila u tornjeve 'Blizance' WTC-a u New Yorku, treći u zgradu Pentagona u Washingtonu, dok je četvrti pao na polje u Pennsylvaniji.

Osim navodnog "mozga" operacije Khalida Muhammeda, optuženi su i Mohammed al-Qahtani, tzv. 20. otmičar napada 11. rujna, Ramzi Bin al-Shibh, navodni posrednik između otmičara i čelnika Al Qaide, Ali Abd al-Aziz, pomoćnik prvooptuženoga, Mustafa Ahmed al Hawsawi, pomoćnik Bin al-Shibha i Walid bin Attash, kojeg se tereti da je odabrao i uvježbavao neke od otmičara.

"Optužbe i popratni dokazi bit će podneseni nadležnom sucu kako bi utvrdio postoje li uvjeti da se predmet dodijeli na suđenje vojnoj komisiji. Glavni tužitelj će tražiti da im se sudi zajednički i da im se izreknu smrtne kazne", rekao je brigadir Hartmann.

Ako sudac odobri zahtjev tužitelja, proces pred vojnom komisijom održao bi se u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi. Suđenje bi se održalo u posebno izgrađenoj sudnici u Guantanamu koja omogućava prisutnost odvjetnika i novinara, dok bi rođaci žrtava 11. septembra suđenje mogli pratiti kroz zatvoreni video sustav, javila je Hina.

Uz najavu prvog procesa optuženima za terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. objavljen je i dokument od 90 stranica, s imenima žrtava ubijenih u napadima.

Prema nalazima Komisije za 11. septembra, u napadima su ubijene 2.974 osobe, ne računajući 19 otmičara.