Svijet
0

SAD će tražiti pomoć od Sirije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države će tražiti od Sirije da pomogne razoružavanje libanskog Hezbollaha, šiitskog pokreta koji podržava Damask, izjavio je u srijedu američki senator John Kerry za vrijeme posjete Bejrutu.

"Želimo da nam Sirija pomogne u primjeni Rezolucije 1701 i da razoružamo Hezbollah", izjavio je Kerry za štampu nakon susreta s predsjednikom republike Michelom Suleimanom.

Ovaj kandidat na predsjedničkim izborima 2004. godine aludirao je na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je 14. augusta 2006. godine okončala rat između Hezbollaha i Izraela i zaključila kako je neophodno da se razoružaju sve milicije u Libanu.

Odlazeći u Siriju u okviru regionalne turneje, Kerry je istakao da administracija Baracka Obame ima novi pristup što se tiče Bliskog istoka, za razliku od administracije Georgea W. Busha čiji su se odnosi s Damaskom pogoršali poslije invazije na Irak 2003.

"Za razliku od Busheve administracije koja je mislila da može jednostavno kazati ljudima šta treba da rade i čekati da oni to i urade, mi smatramo da je neophodno voditi dijalog", naglasio je Kerry.