Svijet
0

SAD će tražiti dodatne međunarodne sankcije protiv Irana

FENA
Nicholas Burns; Foto: Reuters
Nicholas Burns; Foto: Reuters
Američka administracija najavila je u srijedu, povodom isteka roka od 60 dana koji je Vijeće sigurnosti UN-a dalo Iranu za zaustavljenje nuklearnog programa, kako će tražiti dodatne sankcije protiv režima u Teheranu zbog nastavka nuklearnih aktivnosti.

Pomoćnik američke državne tajnice Nicholas Burns je govoreći za američki javni radio NPR optužio Iran da "drsko slijedi svoje nuklearne ambicije". On je najavio kako će u idućih nekoliko sedmica SAD poduzeti napore u Vijeću sigurnosti kako bi se postigla suglasnost oko "dodatnih sankcija" protiv iranske vlade.

Vijeće sigurnosti je u rezoluciji prihvaćenoj 23. decembra 2006. uvelo sankcije prema iranskim institucijama i pojedincima uključenim u nuklearni i raketni program, te zaprijetilo dodatnim mjerama ako Iran u roku od 60 dana ne suspendira program obogaćivanja urana.

Kina i Rusija, stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, tada su tek nakon dugih pregovora i ublažavanja američkog prijedloga sankcija podržale rezoluciju, ali su izrazile protivljenje gospodarskim sankcijama. Ako izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji danas treba biti podijeljen članicama Vijeće sigurnosti, potvrdi da Iran nije ispunio zahtjeve iz rezolucije, među dodatnim sankcijama koje će se razmatrati, naći će se i gospodarske sankcije protiv Irana, prenijela je Hina.

Službeni Teheran insistira kako je njegov program obogaćivanja urana namijenjen isključivo mirnodopskoj upotrebi u nuklearnim centralama, no zapadne obavještajne službe procjenjuju da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja, te kako mu za prvu nuklearnu probu trebaju još dvije do tri godine.