Pomagat će lokalnim snagama
11

SAD će sljedeće godine imati vojnike u 35 afričkih zemalja

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države će imati svoje vojnike u čak 35 afričkih zemalja u nadolazećoj 2013.

Amerikanci se pozivaju na opasnost od ekstremističkih grupa, kao i na veze sa Al Kaidom te će njihovo Ministarstvo odbrane rasporediti snage u afričkim zemljama s ciljem prevencije eventualnih kriza.

Tako će američki vojnici uskoro biti upućeni u Mali kako bi spriječili prijetnje "islamskih ekstremista", uključujući i članove Al Kaide. Međutim, najnovije vijesti iz Pentagona potvrđuju da je Mali samo jedna od afričkih država u koje će SAD poslati svoje snage.

Vojnici će, kako navodi agencija AP, pomagati u obuci lokalnim snagama, a neće im nužno biti dozvoljeno i vojno djelovanje. Međutim, isto tako će postojati mogućnost da dio američkih snaga učestvuje i u borbama, o čemu će odlučivati Pentagon.

Američki će vojnici prvenstveno biti poslani u Libiju, Sudan, Alžir i Niger, a obučavat će i opremati snage u Keniji i Somaliji. No, uprkos tome što će svoje snage rasporediti u više od pola afričkih zemalja, Amerikanci će pokušati izbjeći utisak kako ostavljaju značajan trag diljem kontinenta.

SAD su već pripremile gotovo 100 različitih vježbi i programa obuke koje planiraju provesti sa afričkim vojnicima tokom 2013.