Svijet
0

SAD će se usredsrediti na nuklearni program Teherana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države će se tokom predstojećih razgovora usredsrediti na nuklearni program Teherana, uprkos odbijanju Islamske Republike da o tome raspravlja, saopćila je u subotu Bijela kuća.

"To možda nije pitanje o kojem (Iran) želi da razgovara, ali ja sam uvjeren da ćemo ga mi pokrenuti", rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibbs.

SAD su saopćile u petak da će prihvatiti ponudu Irana za pregovore sa velikim silama o širokom spektru pitanja, uprkos odbijanju Teherana da razgovara o svom nuklearnom programu, prenio je Reuters.

Iranske vlasti insistiraju na tome da razvoj nuklearnog programa i obogaćivanje uranijuma služi za isključivo civilne svrhe, dok zapadne sile smatraju da je usmjeren ka proizvodnji atomskog oružja.

Gibbs je pohvalio iransku otvorenost za razgovore, ali je rekao da je razočaran zbog odbijanja da se među temama nađe i nuklearno pitanje i dodao da će ipak biti pokrenuto.

"Iran ima obavezu prema međunarodnoj zajednici da odustane od programa proizvodnje balističkog nuklearnog oružja. Naš cilj je da se usredsredimo na ovu tačku", rekao je Gibbs.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN - Velika Britanija, Francuska, Rusija i SAD; kao i Njemačka, ponudile su 2006. Iranu paket trgovinskih i diplomatskih olakšica, u zamjenu za obustavu nuklearnog programa.

Ponuda je prošle godine dopunjena, ali je u njoj ostao zahtjev da Teheran obustavi obogaćivanje uranijuma, što iranske vlasti odbacuju kao uslov.

Iran je u srijedu dostavio ponudu za razgovore o širokom spektru pitanja sa zapadnim silama, ali ne i o nuklearnom programu.