Barack Obama
0

'SAD će se oporaviti od recesije'

FENA
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak uvečer da će se njegova zemlja oporaviti od recesije i da već postoje nagovještaji napretka u ekonomiji.

Obama je pozvao Kongres da što prije usvoji njegov prijedlog budžeta, objasnivši da od toga u dobroj mjeri zavisi proces daljnjeg oporavka američke ekonomije, prenijela je agencija Reuters.

"Mi ćemo se oporaviti od recesije, ali će nam za to biti neophodno vrijeme", kazao je Obama na početku svoje druge konferencije za štampu otkad je 20. januara postao šef Bijele kuće.

On je zatražio podršku domaće javnosti kako bi se vladi dala široka ovlaštenja u reguliranju rada finansijskih institucija koje nisu banke, ali čija bi propast mogla nanijeti veliku štetu cijeloj privredi SAD-a.

Radio Glas Amerike ukazuje da je Obama, izričući takvu ocjenu, imao prije svega u vidu donedavno najveću svjetsku osiguravajuću kompaniju – American International Group (AIG).

Ta kompanije je usprkos vladinoj obimnoj pomoći iz sredstava državnog budžeta da bi izbjegla bankrot, isplaćivala svojim menadžerima milione dolara u vidu specijalnih nagrada, izazvavši veliki gnjev vlade.

Obama je ocijenio da je loše ponašanje rukovodilaca AIG-a uslijedilo baš zbog toga što njegova vlada nema dovoljna ovlaštenja da to spriječi.

U okviru napora da se što prije regulira rad domaćih banaka, koje su pretrpjele goleme gubitke zbog tekuće finansijske krize, Obama će se u petak sastati sa čelnicima 12 vodećih domaćih banaka, prenosi Reuters pozivajući se na pouzdane izvore.

Tom skupu prisustovat će, između ostalih, izvršni rukovodioci banaka JP Morgan, Goldman Sachs i Citigroup, a do sastanka će doći pet dana nakon što je američki ministar finansija Timothy Geithner izložio detalje vladinog plana vrijednog bilion (hiljadu milijardi) dolara za otkup "toksičnih" papira od vrijednosti koje imaju domaće banke.

Obama je tokom konferencije za novinare u utorak uvečer također ukazao i na značaj predstojećeg samita grupe dvadeset najrazvijenijih zemlja (G-20) 2. aprila u Londonu.

Iako se složio s potrebom reformiranja međunarodnog finansijskog sektora, Obama je međutim izjavio da ne vidi razlog za stvaranje globalne valute, kao što su to ove sedmice predložili ekonomski funkcioneri Rusije i Kine.

"Cilj je samita G-20 da se usredotoči na nekoliko stvari, a prva je da se svim zemljama kaže šta treba učiniti da bi se stvorili uvjeti za biznis i ponovno pokretanje ekonomije", zaključio je Obama.