Svijet
0

SAD će rušiti svoj pokvareni špijunski satelit US 193

FENA
Pentagon planira projektilima srušiti pokvareni američki špijunski satelit koji bi početkom marta trebalo da padne na Zemlju, izjavili su u četvrtak američki dužnosnici, prenosi CNN. Pokvareni satelit veličine manjeg autobusa, težak 2,3 tone, trebalo bi da padne na Zemlju u prvoj sedmici marta.

Američka ratna mornarica namjerava ga srušiti prije toga projektilima more-zrak ispaljenim s krstarice i razarača u vodama sjeverozapadno od Havaja, kazali su dužnosnici pod uvjetom da ostani neimenovani, jer Pentagon i NASA taj plan danas treba da objave na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Mornarica bi ispalila tri modificirana projektila presretača tipa SM-3, s dodatnim gorivom i novim "softwareom“ kako bi dosegli satelit u orbiti, navodi u izvještaju ABC News.

"Prozor“ za rušenje satelita otvorit će se idućeg utorka 19. februara i trajat će četiri do pet dana, kazali su stručnjaci.

Rušenje satelita u svemiru posebno je osjetljivo nakon nesuglasica koje su 2007. pratile kinesko rušenje pokvarenog meteorološkog satelita, što je izazvalo kritike SAD-a i drugih zemalja. Glavni problem tada bile su krhotine nastale uništenjem kineskog satelita.

Špijunski satelit pod oznakom US 193, lansiran u decembru 2006., sa složenom opremom i tajnim senzorom za fotografiranje, vrijednima više milijardi dolara, nikada nije dostigao željenu orbitu, glavni kompjutor mu je otkazao neposredno nakon lansiranja i kontrola nad njim je izgubljena, a Pentagon ga je početkom 2007. proglasio potpunim gubitkom, navode američki dužnosnici.

Nije poznato na koje bi područje trebali pasti njegovi ostaci, nakon sagorijevanje u atmosferi, ako ne bude prethodno uništen projektilima, no procjenjuje se da bi ono bilo površine od nekoliko stotina četvornih kilometara.