Pojačane kontrole
96

SAD će provjeravati društvene mreže, stare mailove i telefonske brojeve svih aplikanata za vizu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Američka Vlada će od svih ljudi koji apliciraju za vizu zahtijevati da pokažu aktivnosti i historiju s društvenih mreža, kao i stare mailove i brojeve telefona. Riječ je o širenju Trumpove administracije koja insistira na unaprijeđenoj provjeri svih imigranata i posjetilaca SAD-a.

U dokumentima koji su objavljeni u Federalnom registru navodi se da je zatraženo javno objašnjenje novih zahtjeva. Također, navedeno je i to da će ovakvi zahtjevi "pogoditi" blizu 15 miliona stranaca koji apliciraju za vizu kako bi mogli posjetiti SAD.

Ranije su društvene mreže, telefonski brojevi i mailovi nadzirani samo kod aplikanata koji su bili pod sumnjom i riječ je o blizu 65 hiljada ljudi.

Procjenjuje se da će uvođenjem novih zahtjeva biti kontrolisano blizu 710 hiljada migranata koji apliciraju za vizu i blizu 14 miliona posjetilaca SAD-a koji nisu migranti, a aplicirali su za ulazak u ovu državu.

Ovakve provjere neće prolaziti turisti i posjetioci koji se neće dugo zadržati u SAD-u, ali opet je riječ o ljudima koji dolaze iz jedne od saveznih američkih država.

Kanadski turisti mogu ući u SAD bez vize, dok osobe koje dolaze iz država koje su odustale od viza, kao što su Velika Britanija, Australija, Francuska, Italija, Njemačka, Japan, Južna Koreja, Novi Zeland i ostale članice Evropske unije te Čile, mogu u Americi boraviti 90 dana, bilo da je riječ o odmoru ili poslu bez apliciranja za vize.

Neke od država koje su zbog dobrih trgovačkih odnosa i postojanja srednje i bogate klase postale bitne za američki turizam, kao što su Meksiko, Kina, Indija i Brazil, također će biti obuhvaćene navedenim mjerama.

Kako piše Washinghton Times, ostale mjere provjeravanja će zahtijevati da podnosioci zahtjeva za vizu otkriju sve detalje o tome da li su na neki način oni ili njihova porodica povezani s terorizmom.