Neuspjeh u podršci
37

SAD će ovog mjeseca ostati bez sredstava za Ukrajinu: U Kongresu ni blizu dogovora

L. S.
Sjedinjene Američke Države (SAD) će ostati bez sredstava za Ukrajinu ako Kongres ne preduzme korake kako bi usvojio hitni zahtjev predsjednika Joea Bidena za dodatnu potrošnju.

Da je zahtjev sedmicama u zastoju na Capitol Hillu, podsjetio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Inače, Bidenova administracija planira objaviti još jedan paket vojne pomoći Ukrajini ovog mjeseca, ali imajući u vidu Kirbyjeve riječi, nakon toga finansiranje Ukrajine će prestati.

"Kada se to završi... nećemo imati više ovlasti za dopunu. I trebat će nam Kongres da djeluje bez odlaganja", rekao je Kirby.

Pentagon još uvijek ima 4,4 milijarde dolara u predsjedničkim ovlastima da isporuči oružje Ukrajini direktno iz inventara Ministarstva odbrane SAD (DOD), rekao je glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Garron Garn.

Međutim, oružje koje DOD može prenijeti u Ukrajinu ograničeno je potrebnim sredstvima za popunu američkih zaliha, a to je ono što je gotovo nestalo.

U nedjelju, kontrolor Pentagona Mike McCord pozvao je Kongres u pismu da reaguje na predsjednikovu doplatu od otprilike 111 milijardi dolara.

"Od suštinske je važnosti da Kongres bez odlaganja reaguje na dodatni zahtjev administracije na čekanju. To je u našem jasnom nacionalnom interesu, a naša pomoć je od vitalnog značaja kako bi Ukrajina mogla nastaviti da se bori za slobodu", napisao je McCord u pismu.

Senator Republikanske stranke Lindsey Graham rekao je u nedjelju da, nakon sedmica pregovora, senatori "nisu nigdje blizu" da postignu dogovor prije kraja godine, čime se ugrožava dalja pomoć SAD Ukrajini.