{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD će odbiti zahtjeve UN-a za preuzimanje kontrole nad internetom

4.8.2012. u 12:55
2
17
SAD će odbiti zahtjeve UN-a za preuzimanje kontrole nad internetom
2
SAD će odbiti zahtjeve UN-a za preuzimanje kontrole nad internetom
Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država su izjavili da će odbiti svaki prijedlog Ujedinjenih nacija o peuzimanju kontrole nad internetom.
Konferencija će se održati u decembru

U decembru ove godine UN će održati Svjetsku konferenciju o međunarodnim telekomunikacijama (WCIT), gdje će se napraviti provjera i moguće promjene sporazuma o Međunarodnim telekomunikacijskim odredbama (ITR).

Sporazum nije mijenjan od 1988. godine, iako se tokom godina mnogo toga promijenilo kada su u pitanju globalne telekomunikacije. Ne samo da se internet proširio do nevjerovatnih granica, nego su se pojavile i nove tehnologije kao što su komutiranje paketa i mobilni roaming.

Međutim, neke nacije zahtijevaju brzu modernizaciju sporazuma. Time se podrazumijeva i preuzimanje kontrole tehničkih specifikacija interneta od nekoliko neprofitnih američkih kompanija i predavanje kontrole nad njima Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU).

Terry Kramer, šef američke delegacije pri WCIT-u, se ne slaže sa takvim stavovima.

"SAD vjeruju da postojeće institucije, koje inkorporiraju industriju i civilno stanovništvo, funkcionišu efikasno i zbog toga će nastaviti da podržavaju širenje interneta i svih njegovih pogodnosti", kazao je Kramer.

Jedna od institucija o kojoj je Kramer govorio je i Međunarodna korporacija za dodjelu imena i brojeva (ICANN), koja reguliše imena domena.

"Mi želimo da zadržimo fleksibilnost koja se trenutno nalazi u ITR-u, koje su omogućile kreiranje uslova za brzu evoluciju telekomunikacijskih tehnologija i tržišta širom svijeta", kazao je Kramer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: