Washington
0

SAD će bojkotirati UN-ovu konferenciju o rasizmu

FENA
Sjedinjene Države objavile su u subotu navečer da će bojkotirati konferenciju Ujedinjenih naroda o rasizmu zbog razlika oko pitanja Izraela i prava slobodne govora.

Ta konferencija, poznata pod nazivom Durban II koja će početi u ponedjeljak u Ženevi, prožeta je neslaganjima. Kanada i Izrael ranije su objavile da će bojkotirati konferenciju zbog straha da će se muslimanske zemlje fokusirati isključivo na odnos Izraela prema Palestincima. Sjedinjene Države kazale su da, iako je dokument o kojem će se raspravaljati na konferenciji izmijenjen, još uvijek postoje neki dijelovi koji su neprihvatljivi.

  • Tekst dokumenta "još uvijek sadrži izraze koji u cijelosti ponavljaju Durban deklaraciju i Akcijski program iz 2001., za koje je SAD već kazao da ne može podržati", rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova Robert Wood, prenose u nedjelju agencije.

Izrael i SAD napustile su konferenciju u Durbanu u Južnoj Africi 2001. godine, nakon što su se Izrael i cionizam našli na udaru kritika.

Wood je kazao da je SAD zabrinut i zbog novih dopuna prijedloga deklaracije vezanih za ograničavanje slobode govora.