Svijet
0

SAD: Bush ostaje odlučan prema svojim protivnicima o Iraku

FENA
Američki predsjednik George W. Bush bio je u subotu uporan u svom odbijanju da definira rokove za povlačenje iz Iraka i u svojoj nepomirljivosti prema demokratskom Kogresu, koga optužuje da vodi politiku na štetu vojnika.

U svojoj sedmičnoj radio poruci, Bush je optužio svoje demokratske protivnike, koji su od januara u većini u Kongresu, da riskiraju da neke od jedinica čak produže raspoređivanje na terenu a da druge budu primorane da odu na front prije vremena jer Kongres neće na vrijeme usvojiti kolektivni budžet, kojim se finansira rat.

"Mi u Washingtonu možemo imati naše nesuglasice, ali, naši vojnici se ne smiju naći unutar njih", rekao je on.

Bush je u otvorenom sukobu s demokratima, koji pokušavaju da mu nametnu povlačenje iz Iraka u 2008. Da bi postigli to, oni su se poslužili prijedlogom kolektivnog budžeta, kojim zahtijevaju okončanje misije u 2008. Oba doma bi trebalo sada da usaglase dvije različite verzije teksta prije nego ga dostave predsjedniku Bushu.

Bush je ponovio da će upotrijebiti svoje pravo veta na taj prijedlog o rokovima za povlačenje.

Za vojnike, kolektivni budžet "nije zauzimanje političkog stava, to je izvor glavnog finansiranja koje direktno utiče na njihov svakodnevni život", rekao je Bush.

Demokrati, pak, prigovaraju Bushu da će to biti on, koji će lišiti vojnike ovih sredstava ukoliko se posluži svojim pravom veta.