Svijet
0

SAD blizu dogovora s Rusijom o članstvu u WTO-u

FENA
Sjedinjene Države i Rusija napredovali su u teškim pregovorima oko ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), izjavio je američki ministar finansija John Snow.

Snow je dodao kako se nada da će uskoro biti postignut dogovor. On je boravio u Sankt Peterburgu gdje se održavao sastanak ministra finansija grupe najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G-8) i razgovarao je s ruskim kolegom Aleksejem Kudrinom.

Snow je rekao da se dvije strane približavaju rešenju i istaknuo kako je moguće da će se to postići u narednih nekoliko sedmica, prije sljedećeg sastanka G-8, u julu u Sankt Peterburgu.

Rusija od 1994. godine pregovora o svom članstvu u WTO-u, računajući na pogodnosti koje će joj to donijeti u plasiranju ruske robe na druga tržišta, prije svega na Zapadu, prenijele su agencije.

Protekle sedmice Rusija je dobila podršku i od Australije za članstvo u WTO-u, a ranije je potpisala sporazume s Evropskom unijom, Kinom i Japanom, tako da je SAD posljednja velika prepreka na putu ka Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.