Svijet
0

SAD: Bivši službenik CIA-e proglašen krivim zbog odavanja povjerljivih informacija novinaru

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši službenik Centralne obavještajne agencije (CIA) proglašen krivim zbog odavanja povjerljivih informacija novinaru "New York Timesa".

Federalna porota u Virginiji proglasila je Jeffreya Alexandera Sterlinga (47) krivim po svih devet tačaka optužnice, među kojima je odavanje povjerljivih informacija o aktivnostima CIA-e u vezi sa nuklearnim programom u Iranu. 

"Ovo je samo odgovarajući ishod. Neovlašteno otkrivanje povjerljivih informacija kompromitovalo je operacije koje se poduzimaju u svrhu odbrane američke državne sigurnosti", dodao je američki državni tužilac Eric Holder. 

Sterling je navodno novinaru Jamesu Risenu početkom 2003. godine govorio o operaciji CIA-e koja je koristila usluge bivšeg ruskog naučnika kako bi Iranu namjerno davala pogrešne nacrte nuklearnih komponenti.

Tužioci su naveli da je on propričao kako bi se osvetio nakon što je bio otpušten 2002. godine. 

Izricanje presude Sterlingu, koji je uhapšen u januaru 2011. godine, zakazano je za 24. april. Do tada će on uvjetno ostati na slobodi. Mogao bi dobiti zatvorsku kaznu od nekoliko decenija, ali se očekuje da ona bude kraća. 

Informacije koje je Risen dobio od Sterlinga objavljene su 2006. godine u knjizi "Ratno stanje", nakon čega je pokrenuta istraga, a naknadno i tužba za kršenje Zakona o špijunaži.