Svijet
0

SAD: Abu Hamza se pojavio pred sudom

FENA
Nekoliko sati nakon što je izručen iz Velike Britanije u SAD, kako bi bio suočen s optužnicom za terorizam i mogućom doživotnom zatvorskom kaznom, jednooki radikalni imam Abu Hamza el-Masri prvi put se pojavio pred američkim sudom, koji je naredio da se drži u pritvoru do službenog čitanja optužnice 9. oktobra.

Ovaj 54-godišnji Egipćanin, koji je suočen s optužnicom za umiješanost u otmicu i planiranje osnivanja kampova za obuku u stilu El-Kaide, stigao je u New York u subotu zajedno s druga dva osumnjilčena za teorizam Adelom Abdelom Barijem i Halidom el-Favazom.

Druga dvojica osumnjičenih Babar Ahmed i Talha Ahsa prebačeni su zasebno nakon izručenja iz Velike Britanije, podsjetio je PTI.

FBI je saopćio da su Hamza, Bari i Favaz stigli na okružni aerodrom Westchester sjeverno od New Yorka.

Favaz (50) i Bari (52) pojavili su se pred sudijom Frankom Maasom na Okružnom sudu u Manhattenu na kratkom saslušanju tokom kojeg su se obojica izjasnili nevinim preko svojih advokata odbrane.

Hamza, koji se još uvijek nije izjasnio po pitanju optužnice, nije govorio na svom prvom pojavljivanju u nedjelju na istom sudu.

Hamza se pojavio pred sucem Maasom nakon saslušanja Favaza i Barija.

Maas je naredio da se trojica muškarac pritvore, a trebaju se pojaviti pred saveznim sucima u New Yorku 9. oktobra.