{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: 1600 naučnika tvrdi da je administracija sprečavala objavljivanje spoznaja o klimatskim promjenama

F
1.2.2007. u 11:42
0
0
SAD: 1600 naučnika tvrdi da je administracija sprečavala objavljivanje spoznaja o klimatskim promjenama
0
SAD: 1600 naučnika tvrdi da je administracija sprečavala objavljivanje spoznaja o klimatskim promjenama
Sadašnji i bivši naučnici i dužnosnici u vladinim agencijama ovih su dana pred jednim kongresnim odborom svjedočili o – kako su to nazvali – nastojanjima administracije predsjednika Busha da umanji naučne dokaze o globalnom zatopljavanju.
Optužbe nisu nove, ali je ovo bio prvi put da su ključni pojedinci osobno iznosili pojedinosti – kako to naziva novo izvještaj – atmosfere sustavnog političkog uplitanja u naučna saznanja o klimatskim promjenama.

Dvije privatne organizacije – Government Accountability Project, te Union of Concerned Scientists – kažu da je 1600 klimatologa i drugih srodnih naučnika izvijestilo o najmanje 435 slučajeva kada je došlo do takvog uplitanja, tokom posljednjih pet godina. Gotovo polovica ispitanika izjavila je da su zamijetili - ili osobno iskusili - pritisak da se iz izvještaja i dopisa uklone riječi 'klimatske promjene', kao i da su sva istraživanja i rad vezan uz klimu bili opterećeni novim ili neuobičajenim administrativnim zahtjevima.

Francesca Grifo je direktorica programa naučnog integriteta za organizaciju Union of the Concerned Scientists. Ona kaže: "Političko uplitanje šteti naučnim radovima u saveznim agencijama i dovodi u opasnost zdravlje i sigurnost američkih građana."

Francesca Grifo dodaje da se gotovo 700 naučnika – odnosno 39 posto ispitanika – plašilo odmazde u slučaju da otvoreno iznesu svoju zabrinutost. ... Predsjednik Bush u svojim istupima redovito izbjegava koristiti termin 'globalno zatopljavanje'; umjesto toga preferira promjene vremena u svijetu opisivati – kao što je to učinio i u govoru o stanju nacije – kao 'globalne klimatske promjene', premda priznaje da one predstavljaju problem.

Tokom 2005., dokumenti koji pomalo izlaze na svjetlo dana pokazuju da je jedan dužnosnik Bijele kuće – bivši lobist u korist naftne industrije – osobno redigirao vladine izvještaje kako bi umanjio vezu između otpuštanja stakleničkih plinova i globalnog zatopljavanja. Kontroverza oko postupaka Philipa Cooneya – tadašnjeg šefa Ureda Bijele kuće za zaštitu okoliša – dala je ton raspravi oko politike administracije u vezi s klimatskim promjenama.

Rick Piltz, bivši naučnik pri Nacionalnom programu za klimatske promjene, svojedobno je javno optužio administraciju predsjednika Busha da pokušava ušutkati poglede vladinih naučnika. "Sve sam više dolazio do zaključka da administracija aktivno djeluje kako bi spriječila izravno iznošenje klimatoloških saznanja i njihovih implikacija na društvo. Usto, politizacija iznošenja klimatoloških nalaza – koju je provodila administracija – podrivala je vjerodostojnost i integritet čitavog nacionalnog programa za klimatske promjene".

Drew Shindell, geofizičar specijalist za atmosferska istraživanja pri NASA-inom Institutu za studij svemira Goddard, optužuje administraciju za pokušaje zataškavanja naučnih nalaza. "Zataškavanje naučnih dokaza potkopalo je povjerenje između javnosti i onih koji stvaraju politiku. Jednako su zabrinjavajući i slučajevi kada su politički postavljeni čelnici preuveličavali izvjesne naučne nejasnoće."

Demokrati, koji sada kontroliraju Kongres, proglasili su pitanje globalnog zatopljavanja jednim od svojih ključnih prioriteta u radu 110. saziva Kongresa. Saslušanje je proteklo izrazito obojeno stranačkom politikom – neki su republikanci izrazili sumnje u rezultate anketiranja naučnika, iznesene u izvještaju. No, spomenuti izvještaj, uz anketiranje naučnika, na 92 stranice iznosi sažetak iz oko 2000 dokumenata iz vladinih agencija, poput NASA-e i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu. U izvještaju se između ostalog zaključuje da sve dok ne prestane uplitanje politike u klimatska znanstvena istraživanja Sjedinjene Države neće biti sposobne u potpunosti zaštititi ni svoje građane niti svijet od opasnosti našeg sve toplijeg planeta.

U izvještaju se poziva Kongres da ojača zakone za zaštitu osoba koje objelodanjuju neispravno djelovanje njihovih organizacija, posebice da zaštiti naučnike u saveznim agencijama. Ti naučnici – kaže se – moraju biti u mogućnosti obavljati svoj posao i objavljivati svoje nalaze bez ikakvih uplitanja, prenio je Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: