|

Sabotaže na francuskim željeznicama

Sabotaže na francuskim željeznicama
0
F
FENA
21.11.2007. u 13:32
0
komentara
0

dijeljenja
Sabotaže na francuskim željeznicama Foto: AFP
Usklađeni napadi na francusku željezničku mrežu za superbrze vozove izvedeni su u srijedu ujutro izazivajući zakašnjenja širom zemlje u željezničkom saobraćaju ionako teško pogođenom osmodnevnim štrajkom radnika, saopćile su državne željeznice SNCF.
Visoka zvaničnica SNCF-a okrivila je militantne štrajkače za sabotažu i izjavila je da će policija tragati za odgovornima, javio je Reuters.

"Ovo su akti istinske sabotaže. To je izuzetno šokirajuće", izjavila je novinarima jedna od vodećih zvaničnica SNCF-a Mireille Faugere. "Smatramo da su to počinili oni uporni (štrajkači)", dodala je.

Većina radnika na željeznici sada se vratila na posao uoči nastavka pregovora u njihovom sporu oko penzijske reforme, a SNCF je saopćio da će četiri od sedam superbrzih vozova saobraćati u srijedu, što je poboljšanje u odnosu na ranije dane. SNCF je upozorio putnike da očekuju kašnjenja i do četiri sata na mreži TGV, koja prima većinu saobraćaja među najvećim francuskim gradovima, dok inžinjeri uklanjaju kvarove.

Zvaničnici su saopćili da se napad desio nešto prije šest sati ujutro kada su saboteri oštetili 30 km signalizacije na zapadu a zapalili su kablove na istočnoj liniji TGV. Saboteri na sjeveru i jugoistoku ugasili su aparate za signalizaciju.

Bernard Thibault, predsjednik najvećeg sindikata željezničara CGT, osudio je današnju akciju. "Ukoliko je to zaista akt sabotaže, onda je to neoprostivi čin koji iznad svega ima za cilj diskreditirati profesiju", izjavio je on za radio Europe 1.

Vlada, sindikati i menadžment trebali bi nastaviti pregovore u saobraćajnim kompanijama SNCF i RAPT u srijedu u naporu da se okonča štrajk koji je počeo 14. novembra.

Predviđeno je da pregovori uđu i u decembar, ali je predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao preostale štrajkače da se vrate na posao dok se raspravlja o detaljima eventualnog sporazuma. Sarkozy je izjavio u utorak da se se neće odreći suštinskih elemenata svoje penzijske reforme, kojim se nastoji ukinuti pravo na prijevremeno poenzionisanje saobraćajnih radnika, ali je nagovijestio spremnost da učini ustupke na drugim poljima.

Predsjednik francuskog poslovnog lobija izjavio je u srijedu da je spor nanio golemu štetu ekonomiji.

"Cijena štrajka jednostavno se ne da izračunati. Ona je, recimo, vjerovatno gigantska, To je istinska katastrofa za našu ekonomiju", izjavio je Laurence Parisot za RTL radio.

Spor oko penzija najveći je izazov za Sarkozyja otkako je preuzeo dužnost u maju a njegova vlada strahuje da će joj kredibilitet biti uništen ukoliko popusti pred sindikatima.

Anketa javnosti objavljena u konzervativnim novinama Le Figaro u srijedu dala je Sarkozyju poticaj, jer navodi kako 68 posto anketiranih ljudi smatra da štrajk saobraćajnih radnika nije opravdan.

Posljednji put kada je vlada pokušala reformirati takozvani režim penzijskog sistema bio je 1995., ali je bila prisiljena odstupiti suočena s velikim zastojima širom zemlje i velikom podrškom javnosti za štrajkače. U posebnom sporu, prosvjetni radnici, poštanski službenici i civilni službenici vratili su se na posao nakon jednodnevnog štrajka u utorak sazvanog kako bi se protestiralo protiv vladinoga ekonomskog programa. Oni su najavili nove prekide rada u narednim mjesecima.

Brojni francuski univerziteti također su ostali u sporu u srijedu u okviru aktuelnog studentskog protesta protiv vladine reforme visokog obrazovanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.