Svijet
0

Saakašvili traži da NATO Rusiju smatra odgovornom za rat u Gruziji

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili u utorak je zatražio od Zapada da se ne vrati "normalnim odnosima" s Rusijom prije nego što je ukori zbog njenog petodnevnog rata protiv njegove zemlje u augustu.

On je uputio taj poziv u članku objavljenom u Wall Street Journalu tempiranom da se podudari sa sastankom NATO-a u Bruxellesu na kojem će ministri vanjskih poslova Alijanse razmotriti ponovno pokretanje dijaloga NATO-a i Rusije na najvišem nivou, prekinutom nakon rata u Gruziji.

Očekuje se da skup ohrabri reforme u Gruziji i Ukrajini te ponovi obavezivanja na njihovo eventualno članstvo, ali da im ponovo uskrati nuđenje zvanične mape puta za članstvo - odražavajući duboke podjele među 26 država članica NATO-a.

Evropska unija složia se prošlog mjeseca da ponovo pokrene razgovore s Rusijom o sporazumu o partnerstvu, taođer prekinute zbog rata.

Saakašvili je ponovio gruzijsku argumentaciju da je njegova zemlje odgovorila na rusku agresiju kada je pokrenula vojnu ofanzivu na otcijepljenu regiju Južnu Osetiju i tvrdi da Moskva tek treba ispuniti odredbe sporazuma o primirju i povući se na položaje otprije rata, prenosi Reuters.

On je upozorio na "teški rizik vraćanja normaliom odnosima" bez proglašavanja Rusije odgovornom. "Ako međunarodni odgovor ne bude čvrst, Rusija će napraviti druge poteze na ponovnom krojenju mape regije prijetnjama ili silom", piše Saakašvili.

Kooperativna Rusija u međunarodnoj zajednici doprinijela bi stabilnosti Gruzije, dodaje on.

Ipak bismo "u međuvremenu trebali osigurati da ne žrtvujemo demokratije poput Gruzije koje nastoje ovaj nemirni dio svijeta učiniti stabilnim, sigurnim i slobodnim", piše on.

Neke članice NATO-a - prije svih Franuska i Njemačka - nisu spremne na dodatno izazivanje Rusije insistiranjem na članstvu bivših sovjetskih država Gruzije i Ukrajine uprkos n jenom žestokom protivljenju.