Svijet
0

Saakašvili proglasio pobjedu, opozicija najavljuje proteste

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vladajuća stranka Jedinstveni nacionalni pokret predsjednika Mihaila Saakašvilija vodi poslije jučerašnjih parlamentarnih izbora u Gruziji sa osvojenih 62,84 posto glasova, pokazuju prvi preliminarni zvanični rezultati koje je jutros saopćila Centralna izborna komisija.

Prema podacima CIK-a, na osnovu obrađenog materijala cenzus od pet posto prešle su i Ujedinjena opozicija: Nacionalno vijeće - Nova desnica (sa 13,63 posto glasova), lista Georgij Targamadze: Kršćanski demokrati (sa 8,06) i Laburistička partija (sa 6,12 posto glasova). Svega je na izborima učestvovalo devet partija i tri izborna bloka.

Predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili obratio se jutros naciji i rekao da će novi saziv skupštine biti višepartijski i pluralistički, a izrazio je i spremnost da sarađuje sa svima.

Saakašvili je također rekao da je spreman da za opoziciju osigura realne poluge za kontrolu rada vlasti.

Ujedinjena opozicija se, međutim, ne slaže sa izbornim rezultatima i najavljuje proteste.

Na opozicionom mitingu održanom kasno sinoć predstavnici tog bloka saopćili su da oni vode sa 33 posto glasova a da je vladajuća partija po rezultatima na drugom mjestu - sa 30,2 posto glasova.

CIK je poništio rezultate na 13 biračkih mjesta, ističući da to neće utjecati na ukupne rezultate.

Danas su se oglasile i delegacije međunarodnih posmatrača, a Parlamentarna skupština OSCE-a saopćila je da nisu uočeni ozbiljniji prekršaji izbornog zakonodavstva i procedure.

Misija posmatrača Zajednice nezavisnih država, u kojoj je bilo i 30 posmatrača iz Rusije, izbore je okarakterizirala kao otvorene i u skladu s normama izbornog zakonodavstva zemlje.

Jedna od najbrojnijih, posmatračka misija iz Ukrajine je saopćila da nisu uočena značajnija kršenja izbornog zakonodavstva i da je učinjen napredak u odnosu na predsjedničke izbore održane u januaru kada je riječ o usavršavanju izbornog zakonodavstva i organizacije glasanja.

Saakašvili kaže da je glasanje u srijedu bilo pošteno, ali optužbe da je bilo nepravilnosti i prijetnje protestima bit će test za njegovu tvrdnju da vodi najdemokratskiju državu u regiji.

Prozapadni predsjednik treba čiste izbore kako bi uvjerio skeptične evropske zemlje da je vrijedno usprotiviti se ruskim prigovorima i primiti Gruziju u NATO. Gruzija je na ključnoj tranzitnoj ruti za naftu i plin od Kaspijskog jezera do Evrope.

'Jučer je pobijedila volja gruzijskoga naroda', rekao je Saakašvili. 'Niko ne može prigovoriti toj volji'. 'Čak sam i ja bio zadivljen visokom potporom koju smo dobili na ovim parlamentarnim izborima', dodao je.

Opozicioni čelnik David Gramkrelidze kaže da su glasače zastrašivali lokalni dužnosnici i policija, a da su medijima dominirali tekstovi o vladajućoj stranci. 'Ovo su bili kriminalni izbori', rekao je Gamkrelidze. 'Zajedno s narodom moramo ostvariti poništavanje izbornih rezultata i raspisivanje novih parlamentarnih izbora'.