Svijet
0

Saakašvili osudio rusko ispaljivanje rakete na Gruziju

FENA
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili osudio je u utorak ispaljivanje ruskog projektila na Gruziju kao "provokaciju" Rusije s ciljem da "posije paniku" i destabilizira njegov prozapadni režim.

"Ova provokacija je osmišljena da posije paniku, poremeti stabilnost Gruzije i dovede do promjene političkog kursa zemlje", optužio je Saakašvili koji je stigao u selo Citelubani, šezdesetak kilometara zapadno od Tbilisija.

Gruzija tvrdi da je pronašla raketu koju je ispalio ruski bombarder na regiju u blizini gruzijske separatističke republike Južne Osetije, što je dovelo do oživljavanja napetosti s Moskvom.

Predstavnik za štampu gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Šota Utiašvili je rekao u Tbilisiju da su dva ruska lovca bacila 700 kilograma tešku bombu na selo Citelubani, u ponedeljak uvečer, da ona nije eksplodirala i da niko nije stradao.

Prema tvrdnji drugog predstavnika MUP-a Šota Hizanišvilija zračni prostor Gruzije narušila su dva "suhoja-24" i bacila tri rakete "zrak-zemlja", dok gruzijski ministar unutarnjih poslova Vano Merabišvili tvrdi da su radari ministarstva odbrane registrirali jedan avion "suhoj-25".

Letjelica se, tvrdi on, u Gruziju uputila s teritorije Rusije i vratila se u istom pravcu.

U svojim izvještajima o navodnom incidentu, gruzijske TV stanice prikazuju veliku rupu u kojoj se, prema njihovoj tvrdnji, nalazi bomba, prenijeli su ruski mediji.