Pritvoren u Nigeru
0

Saadi Gadafi s porodicom pokušao pobjeći u Meksiko

FENA
Saadi Gadafi
Saadi Gadafi
Saadi Gadafi, sin svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, pokušao je s porodicom ilegalno ući u Meksiko, izjavio je u srijedu meksički ministar unutarnjih poslova Alejandro Poire.

"Meksičke tajne službe su 6. septembra otkrile plan ilegalnog ulaska Saadija Gadafija i njegove porodice u ovu zemlju. Vlada je razotkrila međunarodnu mrežu koja je trebalo da im obezbijedi lažni meksički identitet", objasnio je Poire na konferenciji za štampu.

Glasnogovornica meksičke vlade Alejanadra Sota je na konferenciji kazala kako je Saadi Gadafi "trenutno u Nigeru, u pritvoru".

Saadi Gadafi (38) se u augustu sklonio u Nigeru, gdje je dobio humanitarni azil, nakon što je srušen samovoljni režim njegovog oca, koji je trajao 42 godine.

Meksički ministar unutarnjih poslova je precizirao da je u razotkrivenoj mreži bilo Meksikanaca, Kanađana i jedan Danac. Oni su manipulirali znatnim sumama novca s kojim su plaćali posjede na meksičkom teritoriju koji su trebalo da budu skrovišta, kazao je on.

Računali su i na privatne avione koji bi porodicu prebacili do države Nayarit, na pacifičkoj obali, precizirao je Poire.

Glasnogovornica vlade je podsjetila da Saadija Gadafija, jednog od trojice Gadafijevih sinova, traži Interpol i da je pod udarom UN-ovih snakcija, kao što je zabrana putovanja i zamrzavanje financijske imovine.