Komentari
0

S vlasti odlazi posljednja komunistička partija u Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski dnevnici u petak konstatiraju da s vlasti odlazi i posljednja komunistička partija koja je upravljala nekom evropskom zemljom – Komunistička partija Moldavije.

U toj bivšoj sovjetskoj republici, inače najsiromašnijoj zemlji u Evropi, u srijedu su održani izbori i vladajući komunisti nisu uspjeli osvojiti natpolovičnu većinu u parlamentu, pa će vladu vjerovatno formirati četiri stranke koje su do sada bile u opoziciji.

Dnevnik The Times navodi da takav rezultat predstavlja iznenađenje, a The Independent prenosi ocjenu političkog analitičara iz Kišnjeva, glavnog grada Moldavije, da je poraz komunista izuzetno važan između ostalog i zato što ih je tokom kampanje otvoreno podržavala Rusija.

I Times i Financial Times međutim ukazuju da opozicija i ako napravi koalicijsku vladu, nema dovoljno poslanika da izabere predsjednika kada dosadašnjem šefu države i lideru komunista Vladimiru Voronjinu istekne mandat.

Komentator Financial Timesa procjenjuje da su glasači okrenuli leđa Voronjinu zbog korupcije i pogoršanja ekonomske situacije.

Globalna kriza teško je pogodila Moldaviju. Skoro četvrtina njenih građana je trbuhom za kruhom otišla u inozemstvo - u Evropsku uniju, Rusiju, Ukrajinu, sa vizama i radnim dozvolama ili bez njih.

Novac koji oni šalju u domovinu čini čak 30 posto bruto nacionalnog dohotka Moldavije. Priliv tih para sada je međutim opao.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će u ovoj godini bruto nacionalni dohodak opasti za čak devet posto, dodaje komentator Financial Timesa.

Times ocjenjuje da ishod izbora predstavlja udarac službenoj Moskvi jer su pobijedile stranke koje žele u EU iako je Rusija podržavala komuniste između ostaloga i time što im je dala kredit od 500 miliona dolara.

Autor članka u Financial Timesu piše međutim da Moldavija ne treba birati između EU-a i Rusije jer su joj obje potrebne.