"S teroristima se ne pregovara dok ne postanu premijeri"

F
FENA
30.12.2009. u 14:49
0
0
"S teroristima se ne pregovara dok ne postanu premijeri"
0
"S teroristima se ne pregovara dok ne postanu premijeri" Margaret Thatcher
S teroristima se ne pregovara dok ne postanu premijeri, napisala je 1979. bivša britanska premijerka Margaret Thatcher.
To pokazuju arhivi s kojih je u srijedu skinuta oznaka tajnosti, a koji otkrivaju Čeličnu lady kao zahtjevnu i naprasitu osobu.

"Ne. Molim vas, nemojte se sastajati s čelnicima 'Patriotskog fronta'. Nisam nikada razgovarala s teroristima dok nisu postali premijeri", odgovorila je 25. maja Thatcher na prijedlog tadašnjeg britanskog šefa diplomatije lorda Petera Carringtona.

Nakon što je u maju 1979. postala prva žena na čelu britanske vlade, Thatcher je odbacila svaku pomisao o sastanku britanskih dužnosnika s Robertom Mugabeom, današnjim predsjednikom Zimbabvea. Mugabe je tada bio običan opozicijski vođa koji je zagovarao oružanu borbu protiv segregacijskog režima Iana Smitha.

Nakon izborne pobjede 1979. Thatcher je otputovala na gospodarski samit u Tokio i tamo odbila prijedlog da je čuva 20 karatistica, jer nije željela poseban tretman, pokazuju arhivi.

Tokom službene posjete Francuskoj iste godine zatražila je da joj ambasada posudi novac za šoping u bescarinskoj zoni, a povrat novca morali su i nekoliko puta potraživati od Downing Streeta.

Računi otkrivaju da je premijerka u Parizu kupila bocu najdražeg viskija Teacher's za sebe te bocu gina koji je osobito cijenio njezin suprug Denis, a k tomu i 200 cigareta Benson and Hedges.

Službene dokumente članova vlade znala je popratiti bilješkama koje govore da je bila vrlo oštra prema propustima svojih ministara ili drugih dužnosnika.

"To je jako loš tekst i možemo se samo nadati, ako ćemo biti milosrdni, da je ministarstvo bilo zaokupljeno važnijim stvarima", napisala je na dokumentu svog ministra finansija Geoffreya Howea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: