Svijet
0

S ranča sekte mormona u Teksasu odvedeno 401 dijete

FENA
S ranča u udaljenom djelu američke države Teksas, koji je u vlasništvu sekte Mormonske crkve, povezane s mormonskim liderom Warrenom Jeffsom koji propagira poligamiju i koji je u zatvoru, odvedeno je 401 dijete, saopćile su vlasti te države.

Do intervencije lokalne policije došlo je prošle sedmice na osnovu prijave jedne mlade žene o iskorišćavanju i maltretiranju na ranču smještenom u slabo naseljenoj polupustinjskoj oblasti na zapadu Teksasa, sjeverozapadno od grada San Antonija, javio je Reuters.

Osim djece, s imanja su odvedene i 133 žene koje su sve bile u dugačkim do grla zakopčanim haljinama. Istraga još traje, pa se ne zna da li ima još djece na ranču i koliko je ljudi ukupno bilo na njemu. Kaže se da je na ranču ostao neodređeni broj muškaraca.

Za sada je samo jedna osoba uhapšena zbog ometanja službenih osoba. Nije još bilo hapšenja vezanih za zloupotrebe i iskorišćavanje niti je utvrđeno ko je glavni na ranču.

Duhovni vođa i prorok sekte mormonske Crkve Isusa Krista Svetaca posljednjih dana, koja između ostalog smatra da je poligamija u skladu s Božijim učenjem, jeste Warren Jeffs.

On je prošlog novembra osuđen u državi Utah na višegodišnju zatvorsku kaznu kao saučesnik u silovanju jer je primorao 14-godišnju djevojčicu da se uda za svog 19-godišnjeg bliskog rođaka. Jeffs se trenutno nalazi u zatvoru u Arizoni gdje čeka na suđenje zbog slične optužnice jer je i u toj državi ugovarao venčanja.

Poligamija je zabranjena zakonom u SAD-u, ali je neke vjerske zajednice propagiraju. U tom slučaju muškarci se vjenčavaju zvanično s jednom ženom a sljedeće supruge su im "duhovne supruge".

Te "duhovne supruge" su u očima američkog zakona samohrane majke pa mogu da koriste razne socijalne pogodnosti i dodatke.