"Opusti se i ne brini"
0

S Obamom u Bijeloj kući nova, ležernija atmosfera

FENA
Tokom dvije sedmice, koliko već dugo odnosno kratko Barack Obama obavlja funkciju predsjednika SAD-a, analitičari su primijetili drugačiju atmosferu u Bijeloj kući. Obamin stil je opušten, za razliku od njegovog prethodnika Georgea Busha. Promjene koje je obećavao i na koje je pozivao tokom kampanje sada pokazuje i u ličnom stilu i u politici.

Prvim zakonom koji je potpisao omogućava se zaposlenicima Amerikancima da lakše pokrenu sudski spor ako uoče da su diskriminirani u plaćama, da su im plaće za isti rad u istoj kompaniji različite iz nekog razloga. Usvajanje tog zakona prethodni predsjednik i republikanci u Senatu su do sada blokirali.

"Ovo je divan dan", rekao je Obama prilikom potpisivanja zakona.

Bivši predsjednik je zagovarao kapitalizam slobodnog tržišta. U prošli petak je potpredsjednik Joe Biden pokazao nešto drugo, još jednu promjenu "ideologije" u Bijeloj kući: "Dobro je vidjeti mnoge od mojih prijatelja, zapravo naše prijatelje, predstavnike organiziranih radničkih sindikata. Dobrodošli u Bijelu kuću."

U svom inauguralnom govoru Obama je bio prvi predsjednik koji se direktno obratio muslimanima. Zatim je šokirao vašingtonske krugove izabravši Al Arabiyu, arapsku televizijsku mrežu, za svoj prvi službeni intervju.

Novi američki predsjednik je također rekao da želi direktne razgovore s Iranom.

Mosayab Naemia, urednik lista Al Vefaq u Teheranu, kratko je to prokomentirao: "Ako se to desi, gledanje na Sjedinjene Američke Države u Iranu i regiji će sigurno biti drugačije."

Obama je svog glavnog rivala u utrci za predsjedničku nominaciju demokrata Hillary Clinton nominirao na mjesto državnog sekretara. A uoči inauguracije bio je domaćin večere u čast republikanskog senatora Johna McCaina, kojeg je pobijedio na novembarskim izborima.

I izvan politike, njegov stil je drugačiji. Opušten, jednostavno rečeno.

Prvog dana u Ovalnom uredu Obama je bio bez sakoa dok je telefonirao svjetskim liderima. I za druge sako i kravata nisu obavezni. Znatno drukčije od protokola Bushove administracije, kaže za Glas Amerike bivši politički suradnik Matthew Dowd: "Kada bih ušao u jakni, ili jeansu, bilo je, gotovo, kao da sam prekršio neko od pravila nacionalne sigurnosti."

Također u Bushovo vrijeme, državnom sekretaru Colinu Powelu nije bilo dozvoljeno da uđe na sastanak ako bi zakasnio.

S Obamom, uz riječi... "Oprostite, malo kasnimo...", doći koji trenutak poslije svih ostalih nije neoprostiva greška. Suprotno krutosti, Obamin stil je u gotovo svim dosadašnjim kontaktima i susretima bio opušten:

"Nažalost, sada ću vas izbaciti napolje", zna "zaprijetiti“ novinarima.

Barack Obama nije iz Washingtona u kojem se više naginje formalnostima. Rođen je na Hawaiima gdje je vrlo česta uzrečica "opusti se i ne brini."