Svijet
0

S novim premijerom u Britaniji "vjerovatno i novi izbori"

FENA
Gordon Brown; Foto: Reuters
Gordon Brown; Foto: Reuters
Velika Britanija će za dva dana imati novog premijera i novu vladu vladajućih laburista a, kako danas procjenjuju komentatori, "vjerovatno i nove prijevremene izbore".

Novi lider laburista i budući premijer Gordon Brown je već jučer, kada je proglašen za novog šefa partije, imenovao svog bliskog saradnika Alistera Darlinga za vođu izborne kampanje laburista, što se u "političkom selu Vestminstera" tumači kao pouzdana najava prijevremenih izbora. Ti bi izbori, kako saznaje "Daily Telegraph", mogli biti već na proljeće iduće godine.

Politička pravila u Britaniji određuju samo maksimalan period između parlamentarnih izbora, i to je pet godina, ali premijer može da raspiše izbore kad god želi. Uobičajeno je da se za parlament glasa svake četiri godine, što znači da bi naredni redovni izbori trebalo da budu najranije 2009. godine.

Vladajući laburisti su, međutim, uprkos i trećoj izbornoj pobjedi 2005. godine već nekoliko godina u dubokoj političkoj krizi koja sve ozbiljnije blokira ne samo politički nego i ekonomski život u Britaniji.

Vjeruje se da je osnovni izvor te krize sam premijer Tony Blair koji je zbog toga i podnio ostavku i prepustio posao Brownu.

Brown je na jučerašnjoj konferenciji u Manchesteru, kada je kao jedini kandidat proglašen, a ne izabran, za lidera obećao da će Laburističkoj stranci "povratiti dušu i ljudskost", što se u medijima protumačilo kao nagovještaj "raskida sa Blairovom erom".

Mnogi hroničari i većina britanskih glasača ne očekuje, međutim, bilo kakve promjene. Brown je zajedno s Blairom ključni kreator politike laburista i Britanije u posljednjih deset godina i mnogi ne vide zašto bi sada bilo nekih bitnih promjena.

Laburistima bliski komentatori ipak vjeruju da bi moglo biti nekih promjena u vanjskoj politici jer, tvrde, za razliku od Blaira, Brown nije sklon vojnim intervencijama i ratovima.

Neki komentatori podsjećaju da je jedan od osnovnih problem savremene britanske vanjske politike njena "slijepa vjernost" Americi, a Brown je, tvrde, u suštini mnogo bliži Washingtonu nego što je to istinski bio Blair. Brown, naprimjer, već 25 godina sve svoje godišnje odmore provodi isključivo u Americi, što Blair nije nikada radio.

Drugim riječima, ne bi trebalo očekivati ni bitne promjene u vanjskoj politici. Promjene bi, procjenjuje se, mogle biti samo u načinu vladanja i stilu ponašanja britanskog premijera. Brown nije sklon medijskim manipulacijama i "estradnom stilu", što su, kako se ocjenjuje, bile osnovne karakteristike Blairovog ponašanja kao premijera.

Novi premijer je, kako se pokazalo posljednjih godina, mnogo više sklon "temeljitijem radu" i čuvanju svoje privatnosti. Doduše, u očekivanju da postane premijer, Brown je posljednjih mjeseci prošao "nekoliko kurseva", od načina ponašanja u javnosti do jezičke obuke izgovora koji se očekuje od britanskog premijera.

Prošao je i "obuku" s logopedom jer Brown ima govornu manu koja se manifestira u neobičnom disanju tokom govora.

Do koje mjere je Brown sklon očuvanju svoje privatnosti svjedoči i to što je javnost tek nedavno saznala da on od ranog djetinjstva ne vidi na jedno oko.

Uz tu zanimljivost hroničari podsećaju i da će Braun (56) posle 43 biti prvi britanski premijer iz Škotske. Posljednji put je to od 1962. do 1964. godine bio lider konzervativaca, škotski aristokrat Alec Douglas-Home.

Za Browna je, ocjenjuje se u Londonu, mnogo veći problem političkog kredibiliteta. Laburisti su od dolaska na vlast 1997. godine svoju politiku personalizirali i sve je bilo vezano za ličnost Tonyja Blaira, a stranka je postala "propaganda mašina njenog lidera".

Tako sada mnogi komentatori ocjenjuju da su Britanci na izborima glasali za Blaira, a on sada nije više premijer. Zato su, tvrde, neophodni novi izbori.

Usto, velika je sjenka i nedavni poraz laburista na izborima u Škotskoj pa se postavlja pitanje kako Brown može imati politički kredibilitet da vodi Veliku Britaniju kada su njemu i laburistima u njegovoj rodnoj Škotskoj glasači "okrenuli leđa".

Laburisti općenito gube podršku u cijeloj Britaniji, a partijski stratezi procjenjuju da će se situacija bitno popraviti s Blairovim odlaskom i s novim premijerom.

Sve su to, vjeruje se, dovoljni razlozi da novi premijer Brown raspiše prijevremene izbore u martu iduće godine i da tako pokuša osigurati ne samo svoj politički kredibilitet nego i još jednu izbornu pobjedu laburista.