Hillary Clinton
0

S Moskvom treba krenuti naprijed

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je u četvrtak u Bruxellesu da je "kucno pravi čas", te da "s Moskvom treba krenuti naprijed", dajući zeleno svjetlo na službenu obnovu odnosa između NATO-a i Rusije.

"Mada neki smatraju Vijeće NATO-Rusija kao nagradu ili ustupak Rusiji, ono bi trebalo biti smatrano mehanizmom za dijalog o predmetima neslaganja i platformom za suradnju koja je u našem interesu", kazala je šefica američke diplomatije u svom prvom govoru pred Atlantskim avezom.

"Vrijeme je da se krene naprijed, ne treba ostati u mjestu s iluzijama da će se stvari same od sebe promijeniti", rekla je ona.

"Kucnuo je pravi čas, kao i nada", rekla je Clinton, koja u petak odlazi u Ženevu radi prvog susreta s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Pitanje pokretanja službenih odnosa NATO-a s Rusijom, nakon šest mjeseci prekida zbog rusko-gruzijskog sukoba, nalazi se na čelu dnevnog reda šefova diplomatija 26 zemalja zaveznica u Bruxellesu.

Bez obzira na šutnju zemalja istočne Evrope, očekuje se da te zemlje konačno daju zeleno svjetlo na nastavak dijaloga s Moskvom, ocjenjuju diplomati.