Svijet
0

S. Koreja saopćila da obnavlja rad nuklearke

FENA
Foto: AFP/CCTV/File
Foto: AFP/CCTV/File
Sjeverna Koreja je saopćila da obnavlja rad svoje nuklearne elektrane jer su Sjedinjene Države iznijele dodatne zahtjeve i tako prekršile dogovor o njezinom skidanju s liste zemalja koje sponzoriraju terorizam.

"Nakon što su Sjedinjene Države prekršila sporazum, DNRK neminovno mora preduzeti relevantne kontramjere po principu 'akcija na akciju'", rekao je sjevernokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Pak Kil-yon.

Zamjenik ministra Pak, koji je bivši ambasador svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama, u subotu je u sjedištu svjetske organizacije optužio SAD da je "najgori narušilac mira i ugnjetač ljudskih prava suverenih država i da čini masakr nad nedužnim ljudima", aludirajući na Irak i Afganistan, prenosi DPA.

Pak je izrekao oštre kritike na račun SAD-a, Japana i Južne Koreje tokom pogovora pred predstavnicima 192 zemlja u Generalnoj skupštini UN-a kada je kazao i da je odluka vlasti u Pjongjangu da obnove rad svojih nuklearnih kapaciteta uslijedila nakon što ranije ljetos porušila neke pogone u krugu nuklearne centrale Yangbyon.

DPA podsjeća da je pečaćenje nuklearne elektrane sjeverno od prijestonice Pjongjanga provedeno uz posredništvo Kine koja je u dogovoru s Washingtonom postigla sporazum da zauzvrat Sjevernoj Koreji bude osigurana ekonomska pomoć i ta zemlja bude skinuta s liste onih koji sponzoriraju terorizam.

Prošle sedmice zvanični Pjongjang zatražio je od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da ukloni plombe s nuklearnih postrojenja u Sjevernoj Koreji i zatražio da inspektori IAEA-e napuste zemlju.